Tíz év alatt csaknem félmillió halálos áldozata van a szír polgárháborúnak

2021. június 01. 12:29

Kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet tett jelentést, amely a halálos áldozatok eddig ismert számához képest további 100 ezer halálos áldozat tényét erősítette meg.

2021. június 01. 12:29
null

A brit székhelyű, ám a térségben kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint 494 438 ember lelte halálát a 2011 márciusa óta tartó polgárháborúban.    

Az OSDH előző, márciusban közzétett nyilvántartása valamivel több mint 388 ezer halálos áldozatról számolt be.    

A szervezet azóta további 105 015 ember halálának tényét tudta megerősíteni. Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője szerint ezeknek az áldozatoknak csaknem fele (42 103 ember) civil volt, legtöbbjük a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere által működtetett börtönökben alkalmazott kínzások miatt vesztette életét. A halálesetek túlnyomó többsége 2012 vége és 2015 vége között történt – tette hozzá.  

A Hezbollah is érzékeny veszteségeket szenvedett  

Az OSDH szerint a polgárháborúban eddig csaknem 160 ezer civil vesztette életét, köztük több mint 25 ezer gyerek, és több mint 15 ezer nő. A szervezet a halálesetekért többségében a szíriai kormányerőket és a velük szövetséges milíciákat tette felelőssé.    A háborúban a kormányerők több mint 168 ezer tagja esett el, az Aszad rendszerével szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet több mint 1700 harcosát vesztette el a harcokban.    

A harcokban csaknem 80 ezer lázadó – köztük az iszlamista felkelők – és közel 70 ezer dzsihadista vesztette életét. A dzsihadisták legtöbbje az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez vagy a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezethez tartozott. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként tevékenykedő Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll.    

A börtönökben majd hatvanezren vesztek oda

Az OSDH több mint 57 500 olyan halálesetet jegyzett fel, amely a Damaszkusz által működtetett börtönökben és fogvatartási központokban következett be. A brit székhelyű szervezet közölte továbbá, hogy további mintegy 47 ezer olyan fogvatartottról tudnak, aki jelentések szerint életét vesztette, ám ezeknek a jelentéseknek a hitelességét nem sikerült megerősíteni, ezért nem szerepelnek ebben a nyilvántartásban.   

 Az OSDH szerint a polgárháborúban több mint kétmillió szíriai állampolgár sebesült meg vagy szenvedett el maradandó fogyatékosságot okozó sebesülést, és mintegy 13 millió ember maradt fedél nélkül a háború kitörése előtt körülbelül 22 millió lakosú országban.    

A szíriai polgárháború 2011. március 15-én kezdődött az arab tavasz eseményeinek sodrában, békés demokráciapárti tüntetésekkel, rövid időn belül azonban totális háborús konfliktusba torkollt. A konfliktusba terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az ellenőrzést.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. június 01. 16:13
USA akkori vezetőit bíróság elé kell állítani! 25 év börtön. Obama Clintonné Pelosi Biden
llnnhegyi
2021. június 01. 16:13
USA akkori vezetőit bíróság elé kell állítani! 25 év börtön. Obama Clintonné Pelosi Biden
lazio154
2021. június 01. 15:43
Jó az a közmondás: A gyakorlat teszi a mestert. A II.Vh. ban is az útólsó hónapokban volt a legtöbb civil és katona áldozat is. Egy ma kezdő szakmunkástól is 3- év múltán várható el, hogy hatékonyan oldja meg a dolgát. Aki itt a háború kedetétől abból él, hogy hordja a fegyverét, már a mestervizsgát is letehetné gyílkolászásból.
zara
2021. június 01. 13:16
1. 'Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja' = a britt titkosszolgálat 2. ez a 'fálmillió' 2014 es adat, vagyis azóta hallgat a nyugati média, nehogy elege legyen a közv. a 'forradalom'ból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!