Palesztin terrorizmus pénzelésével vádolják a holland liberális külügyminisztert

2021. június 03. 07:27

Palesztin férje Arafat munkatársa volt, miniszteri munkája során az adófizetők pénzéből támogatott gyakran homályos palesztin ügyeket: a D66 szociálliberális pártot vezető Sigrid Kaag mégis holland külügyminiszterré léphetett elő. Itt az új botrány a holland kormányalakítás körül.

2021. június 03. 07:27
null
Veszprémy László Bernát

Cikkünk írásakor alig egy hete ügyvivő külügyminiszter Sigrid Kaag, a holland balliberális D66 párt elnöke, máris kínos botrányok sorozata érte el őt. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Kaagot elsősorban előző tárcája élén hozott döntései és családi kapcsolatai miatt támadják, nem pedig éppen, hogy megkezdett külügyminiszteri tevékenysége miatt. De kicsoda Sigrid Kaag, hogyan került mostani pozíciójába, és mivel vádolják egyáltalán?

Diplomácia és Közel-Kelet

Kaag nyilvános életrajza szerint 1961-ben született Dél-Holland tartományban, nem messze Hágától. Arab nyelvet tanult az Utrechti Egyetemen, majd a Kairói Amerikai Egyetemre váltott, ahol BA diplomát szerezett Közel-Kelet-tanulmányokban, 1985-ben. Később MPhil diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatokban a St Antony's College-ben Oxfordban, illetve MA diplomát Közel-Kelet-tanulmányokban az Exeteri Egyetemen. Egy nagyvállalati kitérőt követően a holland külügy szolgálatába szegődött, élt és dolgozott Bejrútban, Bécsben és Khartoumban is. 

Az ENSZ-nél 1994-ben kezdett dolgozni, 1998 és 2004 között az vezető projektmenedzser volt az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségénél, az UNRWA-nál Jeruzsálemben. 2007 és 2010 között pedig az UNICEF regionális igazgatója volt a jordániai Ammanban.

Diplomáciai szolgálata során ismerte meg

leendő férjét, a palesztin Anis al-Qaqot, aki korábban Jasszer Arafat kormányában volt tisztviselő,

és akire a Times of Israel még 2017-ben is a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO) „vezető tisztviselőjeként” utalt. A PLO-t terrorszervezetként tartja számon az Egyesült Államok és Izrael is.

A politikába való belépéséig további pozíciókat töltött be különböző ENSZ-szervezetekben. 

Politikai karrier

Kaag 2020 ősze óta vezeti a D66 (Demokraták 66) szociálliberális pártot, ami nevét alapításának évéről kapta. A párt 2017 óta a harmadik Rutte-kormány koalíció tagja, a szintúgy botrányok által tépázott ügyvezető miniszterelnök pedig minden bizonnyal következő kormányába is be fogja válogatni őket – már ha egyáltalán sor kerül a negyedik Rutte-kormány megalakítására. Kaag már 2017 óta külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszter a Rutte-kormányban.

Botrányai elsősorban fejlesztési miniszteri időszakát érintik. Ezeket korábban már megkíséreltük összefoglalni, noha a teljes listát felsorolni is nehéz. A teljesség igénye nélkül: 2018 tavaszán felmerült, hogy Kaag minisztériumának alkalmazottjai a Hamász egyik európai ügynökével találkozhattak. Az év novemberében kiderült, hogy Kaag minisztériuma 218 ezer dollárnak megfelelő összeggel támogatott egy ellentmondásos, sokak által Izrael-ellenesnek tartott izraeli NGO-t. 2019-ben Kaag minisztériuma felfüggesztette támogatását az UNRWA és a Palesztin Hatóság irányába, mivel

felmerült a gyanú, hogy a holland adófizetőktől származó pénzekből terroristákat vagy terroristák családtagjait fizették

– ez indirekt beismerése volt annak, hogy lassan két éve juthattak holland közpénzek hasonló célokra. Egy évvel később a palesztin Mezőgazdasági Közösségek Egyesületétől vágta meg a forrásokat Kaag, miután kiderült, hogy a pénz olyan tagokhoz juthatott, akik felelősek lehetnek Rina Shnerb, egy 19 éves izraeli civil 2019 augusztusi felrobbantásáért. (Shnerb ügye még fontos lesz). 

Az egyesület 2010 óta 23 millió dollárt kapott a holland kormánytól, ebből három év alatt Kaag volt a támogató minisztérium feje.

Holland liberális pártelnök, fejkendőben az iráni elnöknél

Ezt követően, 2020 októberében az izraeli NGO Monitor szervezet hívta fel a holland kormány figyelmét a tényre, miszerint a Kaag minisztériuma által támogatott Al Mezan civil szervezet több gázai területi vezetője is nyilvánosan kiállt az izraeli civileket gyilkoló palesztin terroristák mellett. Az NGO Monitor azt is kiemelte, hogy az Al Mezan bizottságának elnökhelyettese, Talal Awkal 2000-ig bizonyítottan az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott Palesztina Felszabadításáért Népfront tagja (PFLP) volt, de a PFLP weboldalán 2013-ig szerepelt munkássága, továbbá 2015-ben büszkén beszélt PFLP-s éveiről.

Az ügyben írásbeli kérdést adott be Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, melyre Stef Blok VVD-s külügyminiszter és maga Kaag felelt. A válaszban megköszönte, hogy felhívták figyelmüket a kérdésre, de tisztázták, hogy „a holland kormány 20 éve dolgozik az Al Mezannal, mert az Al Mezan munkája egybevág a holland kormány elköteleződésével a közel-keleti békefolyamat iránt".

Válaszuk szerint 2019 és 2022 között

a holland kormány 420 ezer dollárnyi összeget ad az Al Mezannak a „palesztin civilek védelmére”.

Az NGO Monitor okkal jegyezte meg, hogy az Al Mezannak nem akkor kellett volna utána járnia a holland kormánynak, miután már több százezer dollárral támogatta azt, hanem még előtte.

Feljelentett külügyminiszter

A holland kormány május 24-én jelentette be, hogy mivel Bas van ’t Wout gazdasági és klímaügyi miniszter „kiégés" miatt szabadságra ment, helyét Stef Blok eddigi külügyminiszter veszi át, őt pedig Kaag váltja az ügyvivő kormányban. (Blok a VVD kormánypárt Rutte melletti talán egyetlen komoly neve, szerepváltása mégis egészen elsüllyedt a hírekben, még az angol nyelvű holland sajtó sem írta meg).

Most Kaag ellen, mint az a Mandiner is megírta, a Wilders-féle Szabadságpárt volt európai parlamenti képviselője tett hivatalos feljelentést a a holland büntető törvénykönyv 421. cikkére alapozta, amely „tiltja a terrorizmus pénzbeli támogatására szolgáló szándékos gyűjtést, objektumok megszerzését, birtoklását vagy finanszírozását”, és követelte, hogy a rendőrség indítson vizsgálatot ellene.

A feljelentés a már említett, Mezőgazdasági Közösségek Egyesületének adott támogatást érinti. Bár a kormány kezdetben tagadta, hogy a támogatás terroristákhoz vagy rokonaikhoz juthatott, ezt később beismerték. 

Kaaghal szemben vizsgálat indult.

Az új külügyminiszter ügyét nem segíti, hogy a napokban szintúgy kiderült: mikor Kaag azt nyilatkozta, hogy Hollandia izraeli követe meglátogatta Snerb családját, hazudott.

A botrányokat követően a D66-on belül is nyílt elégedetlenkedést fogalmaztak meg egyes politikusok Kaaghal szemben, igaz, elsősorban vezetési stílusát és a Rutte-kormány eddigi teljesítményét támadva.

Nyitókép: Sigrid Kaag Fb

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kareszb818
2021. június 03. 16:59
Sehol egy szankció követelés. Kettős mércével figyelik a dolgokat, amíg Magyarország el is lesz ítélve. Huxit!
01234567890
2021. június 03. 14:49
Megint itt van @szeekely, az ELTE Történeti Intézetének koronázatlan királya, a kiváló történész, a zseni, aki kimagasló eredményt ért el a vérvád terjesztésével, kivívta hasonló gondolkodású kisnyilasok elismerését. Hol van a két barátja @NDAP1945 és @MayorAnna, akik még ma kisnyilasok, de ki tudja mit hoz a jövő.
01234567890
2021. június 03. 14:48
Megint itt van @szeekely, az ELTE Történeti Intézetének koronázatlan királya, a kiváló történész, a zseni, aki kimagasló eredményt ért el a vérvád terjesztésével, kivívta hasonló gondolkodású kisnyilasok elismerését. Hol van a két barátja @NDAP1945 és @MayorAnna, akik még ma kisnyilasok, de ki tudja mit hol a jövő.
Tibesz26
2021. június 03. 13:29
ki füstölnénk téged te rohadék kommunista sátánista terroistatágmoató holland féreg dögöly meg a bandáddal együtt a pokolban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!