Prataszevics: Az ellenzéket Varsóból irányítják és litván adófizetők pénzéből fizetik

2021. június 03. 22:05

Börtöninterjút adott a Ryanair-gép Minszkbe térítésével elfogott fehérorosz ellenzéki aktivista. A Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet szerint fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval.

2021. június 03. 22:05
null

Az ONT fehérorosz állami televízió által sugárzott, dokumentumfilmnek szánt beszélgetés második részében – az első, egyórás részt szerdán mutatta be az ONT – Prataszevics elmondta, hogy bűnösnek vallotta magát az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében a fehérorosz büntető törvénykönyv 342. cikkelye alapján.  

Coactus feci

Az első rész sugárzása után a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet azt közölte, hogy fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval.

Mindent, amit (Raman) Prataszevics mondott, minimum lelki fenyegetéssel és az ellene felhozott igazságtalan, de igen súlyos vádak hatása alatt értek el” – mondta Alesz Beljacki, a Vjaszna igazgatója. A minszki hatóságok által szélsőségesnek nyilvánított ellenzéki Nexta telegram-portál volt főszerkesztője a csütörtökön adásba került második részben azt mondta, hogy tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy az utcákon zavargások törtek ki az Aljakszandr Lukasenka államfő újraválasztásával zárult tavaly nyári elnökválasztás után. A voksolást a fehérorosz ellenzék szerint elcsalták.    

Mateusz Morawiecki mozgatja a szálakat a varsói Fehérorosz Házból, litván pénzből

Az ONT „Markov. Semmi személyes” című műsorában leadott börtöninterjúban Prataszevics kijelentette, hogy a fehérorosz ellenzék minden lépését a varsói Fehérorosz Ház irányítja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül. Részletesen beszélt arról, hogy az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét a litván adófizetők finanszírozzák, valamint az ügyben érdekelt üzletemberek.    

– mondta. „A harmadik (forrás) pedig a diaszpóra pénzügyi támogatása. Vagyis számos finanszírozási forrás áll rendelkezésre” – tette hozzá. A műsort ismertető TASZSZ orosz hírügynökség szerint Prataszevics arról is beszélt, hogy a Nexta Telegram-portálnál azt tervezték, hogy a fehéroroszországi tüntetések aktív részének lecsengése után áttérnek az oroszországi események befolyásolására.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Fehérorosz kormány sajtóirodája

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. június 04. 10:00
jonnek itt a sirankozasok hogy biztos bantottak meg mittudomen... nade kerem, alig par napja van naluk, hat milyen forradalmar az ilyen? az oreg, gyenge, faradt Mindszentybol egy honapba telt mire kihuztak a vallomast, ez meg itt harom nap alatt mar ugy dalol mint a pacsirta.
Kareszb818
2021. június 04. 09:50
Mondogatják az elmeroggyant balosok, hogy a Deep State csak összeesküvés - elmélet. De ők is annak a részei vagy hasznos idiótái. Amikor napvilágra kerül az igazság, akkor kínosan hallgatnak és terelnek. Kijárna nekik a fizikai pofon!
RogerFederer20GS
2021. június 04. 09:11
Szegénységi bizonyítvány. Játsza a fotel forradalmárt , de mikor megszorítják a tökeit vagy kikotyog mindent vagy hogy mentse a tyúk szaros életét kérésre beolvassa amit kérnek. Petőfi még így fogalmazott: Sehonnai bitang ember, Ki most ha kell, halni nem mer, Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete.
Crusader
2021. június 04. 02:34
Ez a gyerek egy felforgató..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!