Lukasenka és Putyin Szocsiban tárgyaltak a kialakult helyzetről

2021. május 28. 21:32

Kívülről vezérelt kísérlet történik arra, hogy ismét az elmúlt év augusztusának szintjére destabilizálódjon a helyzet Fehéroroszországban - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

2021. május 28. 21:32
null

Lukasenka kamerák előtt azt mondta, hogy dokumentumokat hozott állításának alátámasztására. „Egyszerűen világos, hogy mit akarnak tőlünk nyugati barátaink. Nincs is miről vitatkozni. De nincs olyan magaslat, amelyet a bolsevikok be ne vettek volna. Mi is bevesszük őket” – mondta a fehérorosz vezető.    

A Belavia szankcionálása igazságtalan

Kifogásolta, hogy az uniós államok kitiltották légterükből a Belavia légitársaságot, amelynek semmi köze sincs ahhoz, hogy vasárnap Minszkben leszállították a Ryanair Athén-Vilnius járatát, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevicset, a tavalyi fehérorosz ellenzéki megmozdulásokat koordináló NEXTA Telegram-csatorna alapítóját és orosz barátnőjét. Lukasenka nehezményezte, hogy a Nyugat büntetőintézkedéseket hozott a Belavia ellen, holott több ország háláját fejezte ki amiatt, hogy a lágitársaság szerepet vállalt több ezer ember Minszken keresztül történő hazaszállításában, amikor a légi közlekedést korlátozták a Covid-19-járvány miatt.    

Vlagyimir Putyin érzelemkitörésnek nevezte a Ryanair-botránnyal kapcsolatos reagálásokat.

Emlékeztetett, hogy 2013-ban, amikor Evo Morales bolíviai elnök gépét szállították le Bécsben – mert Washington gyanúja szerint a fedélzeten tartózkodott Edward Snowden informatikus, aki adatokat hozott nyilvánosságra az amerikai jelhírszerzésről – csend volt a Nyugat részéről. Az orosz elnök elmondta, hogy a mostani találkozót még a Ryanair utasszállítójának vasárnapi minszki leszállítása előtt eltervezték és, mint mondta, a feleknek ezen kívül is van mit megtárgyalniuk. Közölte, hogy meg fogják vitatni az orosz-fehérorosz szövetségi állam keretei közötti integráció aktuális témáit. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a fokozatosság és mindkét fél érdekei biztosításának fontosságára.    

Putyin közölte, hogy júniusban kezdődik meg a fehérorosz atomerőmű ipari üzemeltetése. 

A fehérorosz vezető elfogadta házigazdája tengeri fürdőzésre szóló javaslatát. Az előzetes tájékoztatás szerint egyébként a felek nem tartanak sajtótájékoztatót. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a munkatalálkozó egynapos lesz.

Litvánia nemkívánatos személynek (persona non grata) minősített, és kiutasított két fehérorosz diplomatát „diplomáciai státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenységek miatt” – közölte a vilniusi külügyminisztérium pénteken. Minszk még aznap tükörintézkedéssel válaszolt. A litván tárca közleménye szerint a fehérorosz hírszerzés két tisztjéről van szó, akik „diplomáciai álca alatt dolgoztak Litvániában”. Az érintetteknek hét napon belül kell távozniuk a balti országból. A vilniusi külügyminisztérium egyúttal bekérette a fehérorosz nagykövetség egyik munkatársát, hogy tiltakozzon a fehérorosz civil társadalom és független média folytatódó hatósági elnyomása ellen. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter elmondta: a kiutasításról szóló döntéssel szolidaritásukról akarták biztosítani a szomszédos Lettországot. Lettország és Litvánia több fehérorosz ellenzékinek nyújtott menedéket a tavalyi vitatott elnökválasztás óta.

 – közölte a vilniusi külügyminisztérium pénteken. Minszk még aznap tükörintézkedéssel válaszolt. A litván tárca közleménye szerint a fehérorosz hírszerzés két tisztjéről van szó, akik. Az érintetteknek hét napon belül kell távozniuk a balti országból. A vilniusi külügyminisztérium egyúttal bekérette a fehérorosz nagykövetség egyik munkatársát, hogy tiltakozzon a fehérorosz civil társadalom és független média folytatódó hatósági elnyomása ellen. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter elmondta: a kiutasításról szóló döntéssel szolidaritásukról akarták biztosítani a szomszédos Lettországot. Lettország és Litvánia több fehérorosz ellenzékinek nyújtott menedéket a tavalyi vitatott elnökválasztás óta.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev 

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 30. 16:23
Szerintem a cár atyuska elmagyarázta ennek a hegyi mócnak, hogy nem ártana valamiféle viselkedést tanúlni, máskülönben beiratja egy féléves ruszki gulágra.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. május 29. 07:57
Az egyik kommunista diktátor leszopja a másikat egy kis védelemért.
Mich
2021. május 28. 23:35
Néhány éve Lukasenka eltávolodott Oroszországtól. Erre rászerveztek egy "fehérorosz tavaszt"... Aztán most csodálkoznak, hogy inkább visszament Putyinhoz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!