Napóleont dicsérte Emmanuel Macron

2021. május 05. 22:49

Az elmúlt fél évszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról.

2021. május 05. 22:49
null

Emmanuel Macron francia államfő Napóleon ellentmondásosságát hangsúlyozta a francia császár halálának kétszázadik évfordulóján Párizsban rendezett megemlékezésen elmondott beszédében.

Az elmúlt félévszázadban Emmanuel Macron az első francia elnök, aki megemlékezett Napóleonról,

akire sokan a polgári Franciaország megteremtőjeként tekintenek, miközben az 1799 és 1815 közötti, 15 éves hatalomgyakorlása miatt a francia történelem egyik legvitatottabb alakja.    

Felvilágosult megemlékezés

A francia elnöki hivatal által előzetesen felvilágosult megemlékezésként beharangozott ünnepséget az 1795-ben létrehozott, tudósokat, művészeket, irodalmi személyiségeket tömörítő Institut de France-ban rendezték, ahol az államfő előtt történészek beszéltek Napóleon történelmi szerepéről.    

miközben egy ellentmondásos portrét rajzolt fel a volt francia császárról, akinek elítélte az olyan hibáit, mint a rabszolgaság helyreállítása, és méltatta a nemzeti szuverenitás védelmezőjét, a törvényalkotót és a nemzetépítőt.    

A francia elnök kiemelte, hogy

Emmanuel Macron ezzel az Egyesült Államokból begyűrűző cancel culture, azaz az eltörlés kultúrája ellen emelt szót.    

Nem a cancel culture-ra, nem a rabszolgaságra

„A császárságból lemondtunk a legrosszabbról, a császárból megszépítettük a legjobbat” – fogalmazott Emmanuel Macron, elítélve Napóleon önkényes és magányos hatalomgyakorlását. A rabszolgaságnak a helyreállításáról a francia elnök úgy vélte, hogy elárulta a felvilágosodás szellemiségét.    

A rabszolgaság egyértelmű elnöki elítélését nagyon várták a tengerentúli francia megyék,

Guadeloupe, Martinique és Réunion szigetének lakói, akiknek többsége a franciák által odahurcolt rabszolgák leszármazottja.    

Emmanuel Macron ugyanakkor megemlékezett a „stratégáról, a törvényhozóról, a nemzetépítőről, Franciaországnak azon részéről, amely meghódította a világot”. Kitért arra az államférfira is, aki márványba véste az emberek közötti polgári egyenlőséget a polgári törvénykönyvben, a törvény általi védelmet pedig a büntető törvénykönyvben.

Napoleon a nőket is alacsonyrendűnek tartotta

Emmanuel Macron szerint a francia állam ezt a fejlődést tükröző munkát folytatta a nők és férfiak közötti egyenlőség megteremtésével, és a halálbüntetés eltörlésével, miután Napóleont sok bírálat érte azért, hogy a polgári törvénykönyvben a nőt a férjéhez képest alacsonyabb státuszba helyezte.    

Az aktuális francia politikai helyzetre utalva Emmanuel Macron üdvözölte Napóleonban azt a vezetőt is, aki

Saját politikai hitvallásával egybecsengve a francia elnök kiemelte, hogy „Napóleon pályája annak a bizonyítéka, hogy egyetlen ember megváltoztathatja a történelem menetét, ezért"érdemes kockáztatni.”   

Az ellenzék azonnal bírálta az államfőt.   

A radikális jobboldali Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője és elnökjelöltje sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Emmanuel Macron „csak sebtében emlékezett meg arról, aki olyan sokat tett a hazáért”, míg a baloldal azt sajnálta, hogy Napóleon ünneplése közben az államfő megfeledkezett a 150 évvel ezelőtt kezdődött párizsi kommünről.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. május 06. 09:34
Napóleon volt a francia Hitler: alulról jött, nagyot álmodott, leigázta fél Európát, és a végén összefogtak ellene és legyalulták. A francia forradalom következménye volt, mint ahogy Hitler meg a német ipari forradalomé.
zakar zoltán béla
2021. május 06. 09:25
bájos krémes
forsteandretredjemann
2021. május 06. 09:11
A nagy francia mészárlást követő gazdasági és társadalmi káoszban rendet rakott egy nagyon tehetséges olasz katona. Aztán birodalmat, dinasztiát kezdett építeni. Annyit elért, hogy létrejött egy német-angol-orosz-osztrák nagyhatalmi szövetség.
satman11
2021. május 06. 09:10
Napoleon is az "élettér" növelését tűzte ki célul, hasonlóan a többi, későbbi neves népírtó fajtájához...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!