A bolgár elnök július 11-re előrehozott választásokat írt ki

2021. május 11. 15:48

Rumen Radev bolgár elnök kedden előrehozott parlamenti választásokat írt ki június 11-re, és ügyvivő kormányfőt nevezett ki Sztefan Janev személyében, aki eddig az államfő nemzetbiztonsági és védelmi tanácsadójaként szolgált.

2021. május 11. 15:48
null

Bulgáriában áprilisban tartottak választásokat, amelynek eredményeképpen a parlamentben széttöredezett pártstruktúra alakult ki, és a kormányalakítási kísérletek sorra kudarcot vallottak.

A 61 éves Janev 2017-ben már szolgált egy ügyvivő kormányban, igaz akkor még miniszterelnök-helyettesként és védelmi miniszterként. Radev közleményben tudatta, hogy Janevet a koronavírus válság kezelésével és a tisztességes választások lefolytatásával bízta meg. Az ügyvivő kormányfő feladata lesz arról is dönteni, hogy benyújtják-e Brüsszelben az uniós helyreállítási alapból Bulgária számára rendelkezésre álló több mint hatmilliárd eurós keret felhasználási terveit.    

Senki sem képes kormányt alakítani

Az ország pénzügyeit ideiglenesen Aszen Vaszilev fogja vezetni, aki 2013-ban már betöltette az ügyvivő gazdasági és energetikai miniszteri posztot. Vaszilev egyébként Radev azon csapatához tartozott, amelyet az államfő a helyreállítási alapból finanszírozandó projektek kidolgozásával bízott meg.    

Radev és a hozzá közel álló Szocialista Párt a konzervatív Bojko Boriszov korábbi kormányfő és az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt ellenlábasai.

Az április 4-i választást a GERB nyerte meg, de rövid idő után feladta kormányalakítási próbálkozásait.

Szintén kudarcot vallott a második, illetve a harmadik helyen végzett Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt és a szocialisták is.    

Elemzők szerint a júliusi voksolás szintén széttöredezett politikai viszonyokat fog eredményezni a parlamentben, ami újból meg fogja nehezíteni a kormányalakítást. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a GERB és a Van Ilyen Nép fej-fej melletti küzdelmére lehet számítani.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. május 14. 08:03
Dobrev Klára alijas Gyurcsányné. is ott indul?
józan paraszti ész
2021. május 11. 20:43
A demokrácia előbb utóbb kitermeli a két párt rendszert, mert a kormányozhatóság/biztonság fontos. Most már nálunk is kellene egy másik párt. De nem látszik semmi jele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!