Patthelyzet Bulgáriában – Bojko Boriszov kísérletet tesz a kormányalakításra

2021. április 16. 07:28

A leköszönő bolgár miniszterelnök szabadságra ment, hogy egy új kormány összetételén dolgozzon.

2021. április 16. 07:28
null

„Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy komoly munkálatokba kezd egy új kabinet létrehozása érdekében, amelyre a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt fog javaslatot tenni. Közölte, hogy céltudatosan ezzel a kérdéssel fog foglalkozni és éppen ezért megy szabadságra, Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettes helyettesíti” – áll a közleményben.    

Boriszov szerint világos elképzelést kell adni arról, hogyan is nézzen ki egy új, euroatlanti irányultságú, kiegyensúlyozott kormányzat.    

A bolgár törvények szerint Boriszov a lemondása ellenére ügyvivő miniszterelnökként ellátja a hivatalt, amíg utódját a parlament meg nem erősíti a tisztségben. Azzal azonban, hogy szabadságra ment, a kormányfő a hivatali teendőket helyettesére, Doncsevre ruházta át.

Kevés az esélye, hogy sikerül a jobbközép kormányalakítás

Boriszov szerdán közölte, hogy nem lesz kormányfő abban az esetben sem, ha a választásokon győztes pártjának (GERB) sikerülne kormányt alakítania, ami egyébként nem valószínű az eddigi fejlemények tanúsága szerint. Boriszov később bejelentette, hogy a GERB Daniel Mitov korábbi külügyminisztert jelöli majd miniszterelnöknek.    

Az április 4-i parlamenti választásokat Boriszov pártja, a Demokratikus Erők Szövetségével koalícióban induló GERB nyerte meg, amely 75 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba. A Van Ilyen Nép nevű ellenzéki párt lett a második (51 képviselő), a szintén ellenzéki Szocialista Párt pedig 43 képviselővel lehet jelen a parlamentben. A voksolás eredményeként hat párt kerül be az ország törvényhozásába, ezek közül négy kizárta az együttműködést az eddigi kormánypárttal.    

Az ellenzéknek sincs könnyű dolga a kormányalakítással

A GERB mindeddig nem tudott új koalíciós kormányt alakítani, és Boriszov maga is elismerte, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

A kormányalakítás jogát még nem adta át a választásokon második helyen végzett pártnak, de arról már most letett, hogy ő legyen a miniszterelnök, ha pártja mégis részt vehetne a koalícióban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!