Összecsapások törtek ki a kirgiz-tadzsik határon szerda este

2021. április 29. 18:59

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter csütörtökön, miután többen meghaltak és közel ezer embert evakuáltak egy víztározó miatt kitört fegyveres konfliktus miatt.

2021. április 29. 18:59

Tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és a tádzsik külügyminiszter csütörtökön, miután tárgyalt a két közép-ázsiai ország között egy vitatott hovatartozású határ menti területen kialakult fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte a kirgiz külügyi tárca.

A fegyvernyugvás helyi idő szerint este nyolckor lép hatályba. A felek megállapodtak a határhoz vezényelt erők visszavonásáról is.    

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter korábban közölte, hogy különböző diplomáciai szinteken, ezen belül a dusanbei nagykövetségen keresztül is folynak a tárgyalások Tádzsikisztánnal a határincidens kapcsán.    

Mihamarabb szeretnék lezárni a két ország közötti konfliktust

Kazakbajev és tádzsik hivatali kollégája, Szirodzsiddin Muhriddin a nap folyamán szintén tárgyalást kezdett a fegyveres konfliktus lezárásáról. A kirgiz határőrség korábban arról számolt be, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán is erősítést küldött a konfliktus térségébe.    

– áll a jelentésben. A tájékoztatás szerint a tűz alá került kirgiz határőrség különleges alakulata elfogta a tádzsik határőrök egyik alegységét a szomszédos állam területén. A kirgiz államfő szóvivője szerint a kirgiz és tádzsik miniszterelnök az Eurázsiai Gazdasági Unió Kazanyban zajló csütörtöki kormányközi tanácskozását követően szintén összeül megvitatni a kialakult helyzetet.    

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amelyet mindkét ország magának követel.    

A kirgiz egészségügyi minisztérium szerint az összecsapásokban eddig két ember vesztette életét,

és huszonhatan megsebesültek, valamint 850 embert kimenekítettek a harcok elől. Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú. A Szovjetunió összeomlását követően több tucat határ menti térség hovatartozása vált vita tárgyává, és időnként összetűzések törnek ki helyi lakosok között.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fagyongy.fgy
2021. április 30. 06:57
Ez a Fergána-völgy: elég ránézni a térképre, sajnos... Kevés "csipkézettebb" államhatárokkal és exklávékkal kölcsönösen "szétlyuggatottabb" hely van a Földön (talán csak az indiai-bangladesi határ hasonló az Asszám felőli, keleti oldalon...). Víz (fogyóban) és termőtalaj meg csak itt van, miközben az érintett országok népességnövekedése az elmúlt évtizedekben közép-európai ésszel felfoghatatlan ütembe kapcsolt. Kódolva volt a konfliktus a "nagy SZU" szétesése óta...
merkur
2021. április 29. 21:35
Egy víztározó miatt! Szép új világ!
Robur
2021. április 29. 21:11
Ezek a négerek...
manitowoc
2021. április 29. 21:08
A magyarországi kipcsák törzsek remélhetően határozottan támogatják a kirgiz testvéreket jogos érdekeik védelmében. Huj, huj, hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!