Olaj lehet a tűzre az új francia klímatörvény

2021. április 29. 10:35

A francia kormány szerint az embereknek áldozatot kell hozniuk a klímacélok elérése érdekében.

2021. április 29. 10:35
null

Franciaország klímaügyért felelős minisztere szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezményt aláíró országoknak nemcsak a szén-dioxid kibocsátást kell csökkenteniük az új technológiai vívmányok alkalmazásával, hanem egy új életmódot is meg kell honosítaniuk. A hidrogén-alapú technológiák bevezetése Európában és az Egyesült Államokban egy jó irány, azonban nem elégséges a klímaváltozás megállításához. Barbara Pompili úgy véli, a törvény erejével kell kikényszeríti az állampolgári szemléletmódváltást, úgy tűnik Franciaország Európa klímaügyi élharcosa kíván lenni. 

A francia vezetés a klímapolitikai arany középutat keresi

A francia törvényhozás előtt lévő törvénytervezet korlátozná a rövid repülési idővel rendelkező belföldi járatokat, ezzel ösztönözve a kötöttpályás járművek használatát. A javaslat egy új „klímaügyi címke” bevezetését is előre vetíti, amely egyes árucikkekre, így például ruhákra kerülne. Utóbbi célja, hogy a vásárlókat arról tájékoztassa, hogy az adott termék mekkora ökológiai lábnyommal rendelkezik. A lakóépület hőtechnikai korszerűsítésére is szigorúbb szabályozásokat írnának elő, és a mezőgazdaságban új előírások bevezetésével arra késztetnék a gazdákat, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a fenntarthatóságra és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Továbbá a kormányzat a vegetárius ételek népszerűsítését is célként tűzte ki. 

Szerinte a nyár végére bevezethető szigorításokkal a francia kormány megtalálta az arany középutat a klímavédelem, illetve a gazdaságvédelem és az életszínvonal megőrzése között. A francia vezetés a 2019-ben létrehozott, klímavédelmi javaslatokat becsatornázni hivatott civil testület, a Polgári Klímaügyi Gyűlés által javasolt ötleteket ültette át a törvénytervezetbe. 

A civil fórumot Emmanuel Macron hívta életre, hogy az állampolgárokat közvetlenül bevonják az új klímapolitikai jogszabálykörnyezet kialakításába.

A kezdeményezés valódi célja azonban sárgamellényesek politikai aktivitásának visszaszorítása volt,

akik 2018-ban pont a francia vezetés által bevezetett új környezetvédelmi adónem, illetve az azzal együtt járó magasabb üzemanyag-árak miatt döntöttek a megmozdulás mellett. A civil testület működése sikeres volt, a sárgamellényes tüntetések lecsitultak és normalizálódott a helyzet Franciaországban, azonban a most asztalon lévő tervezetnek komoly politika következményei lehetnek.

A baloldali klímapolitika költségeit az átlagemberek állnák 

A szigorításokat elemezve kitűnik, hogy

a francia klímapolitika legnagyobb vesztesei ismét az átlag francia állampolgárok lehetnek.

A belföldi járatokat elsősorban a franciák használják, az utazás számukra több kellemetlenséggel jár majd. Az új hőtechnikai szabályok szigorításával a franciáknak a zsebükbe kell majd nyúlni, de hasonló a helyzet a mezőgazdasággal, ahol az új előírások az árak emelkedését hozhatják magukkal. Arról nem is beszélve, hogy a vegetáriánus életmód állami támogatásával a francia húsipar is veszélybe kerülhet. 

A franciák az európai klímaküzdelem éllovasai, a szigorítások időzítése miatt azonban könnyen újból fellobbanhat a láng. A francia GDP tavaly a koronavírus-járvány és a bevezetett korlátozások hatására több mint 8 százalékkal esett vissza, a szolgáltatóipar és a kereskedelem pedig komoly gazdasági problémákkal küzd. Mindeközben a francia államadósság szárnyal, Bruno Le Maire pénzügyminiszter szerint a GDP arányos államadósság idén 118 százalékra emelkedhet. 

Egy ilyen gazdasági helyzetben és a közel egy éve tartó korlátozások árnyékában az új klímatörvény olaj lehet a tűzre.

Egy most összehívott Polgári Klímaügyi Gyűlés valószínűleg teljesen más eredményre jutna, mint 2019-ben és 2020 elején. A francia vezetés és az állampolgári akarat közötti újabb szakadék megjelenése jövőre akár Emmanuel Macron elnöki székébe is kerülhet. Könnyen lehet, hogy a 2022-es francia elnökválasztás kimenetelét az új törvény fogadtatása fogja eldönteni. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Thibault Camus / POOL / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2021. június 12. 01:09
"a törvény erejével kell kikényszeríti az állampolgári szemléletmódváltást" Ezt hívják diktatúrának, ugye? Biztosan az, mert a ballibek most nem vonyítanak...
olajfa1
2021. május 27. 18:54
Azt hiszem, hogy teljesen igazad van. A franciáknak el kell adni a Soros Gyuribácsinak az "örökkamat kötvényeit" valamilyen módon... Erre meg a migránsok megdolgoztatása helyett egyszerűbb az őslakos franciákat valamilyen módon jó alaposan megadóztatni. Erre meg a legjobb mese a "zöld program"... A lényeg hogy ki kell találni valamilyen nagy hülyeséget... azt elkezdeni DE CSAK KEZDENI! megvalósítani... aztán ezért a "programért" jó alaposan megadóztatni a jónépet... aztán meg "lelépni"... mint k...néni az esemény után a sezlonyról... a maszat meg had maradjon ott másnak... és a következőnek meg "csak fizetnie kell az örökkamatot" és abból megvalósítani a megvalósíthatatlant!... Nem semmi taktika...
fatman
2021. május 06. 18:35
"A francia kormány szerint az embereknek áldozatot kell hozniuk" HELYES!!! ássátok csak meg Macron bácsi sírját, jöjjön inkább Le Pen...
duzur
2021. május 05. 19:20
Csakhogy valami hasonlót akar Biden is és a Német kormánytól is hasonló intézkedéseket követel az Alkotmány Biróságuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!