Lengyelország lépést tett, hogy kilépjen az Isztambuli egyezményből

2021. április 01. 09:35

Az emberi jogi szervezetek aggódnak a döntés miatt.

2021. április 01. 09:35

A Szejm kedden megküldte az „Igen a családra, nem a genderre” nevű törvényjavaslatot a parlamenti bizottságoknak további vizsgálatra – írja az Euronews. A jogszabálytervezet szövegében többek között az is szerepel, hogy az országnak ki kell lépnie az Isztambuli egyezményből.

A genderelmélet áll a háttérben

Az Isztambuli egyezményt 2011-ben írta alá 45 ország és az Európai Unió. Az egyezmény előírja az aláíró országok kormányainak, hogy vezessenek be olyan jogszabályokat, amelyek alkalmasak a nők elleni erőszak megfékezésére.

A lengyel döntés nem sokkal azután született, hogy Törökország kilépett a szóban forgó nemzetközi egyezményből. Ez utóbbiról korábban mi is beszámoltunk.

Lengyelország jobboldali kormánya már tavaly bejelentette szándékát, hogy kiléptesse az országot az Isztambuli egyezményből. Indokolásuk szerint az ugyanis nem tartja tiszteletben a vallást és a genderelméletet promotálja.

Uniós beavatkozást akarnak

Több emberi jogi szervezet is aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Irene Donadio, az International Planned Parenthood európai hálózatának stratégiai és kapcsolati vezetője azt nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban, hogy „nagyon kétségbeejtő”. Mint mondta: „Drámai precedenst fog létrehozni az Európia Unióban, ha nem teszünkk semmit”.

Az ügyben megszólalt Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő is. A közösségi oldalán azt nyilatkozta: „Az EU-nak ki kell tartania az Isztambuli egyezmény bővítése és a nők védelme mellett úgy, hogy az jogilag kötelező legyen az Unión belül”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2021. április 01. 14:27
Nem igazán rémlik hogy is van ez... Az egész biztos, hogy mi nem ratifikáltuk... Ha jól emlékszem alá sem írtuk... De nem tudom pontosan mi a helyzet... Tényleg.. Nálunk mi a helyzet?
pitypang1125
2021. április 01. 13:21
Alá sem kellett volna írni. Mi sem tettük, mert a nőket ugyan úgy védik a törvények mint mindenkit.
Héja
2021. április 01. 13:10
Ba'meg pár hete maga Isztambul is kilépett az isztambuli egyezményből... Az Isztam-bulinak vége.
Falfirka
2021. április 01. 12:38
közötök nincs a lengyel belügyhöz szargödör eu. visítsatok patkányok, akkor biztos valami normális történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!