Fegyveres összecsapásokba torkollt a burmai tüntetés

2021. április 08. 18:57

Fegyveresen szálltak szembe tüntetők a karhatalmi erőkkel, tucatnyian meghaltak.

2021. április 08. 18:57
null

Vadászpuskákkal, gyújtópalackokkal és késekkel szálltak szembe a tüntetők a mianmari katonai rezsim által kivezényelt katonákkal az északnyugat-mianmari Taze városában, a helyi média csütörtöki híradásai szerint az összecsapásban legalább tizenegy tiltakozó életét vesztette. Hat teherautóval érkeztek katonák a városba, hogy elfojtsák a tüntetést. Amikor a tiltakozók fegyvert ragadtak, a junta erősítést küldött: öt teherautónyi katona érkezett még a hatezer lakosú kisvárosba.    

Egyre véresebben lép fel a katonai vezetés a tüntetőkkel szemben

Az összetűzések előző napon kezdődtek, és csütörtök reggelig folytatódtak.

A helyi média híradásai szerint legalább tizenegy tüntető meghalt, és mintegy húszan megsebesültek. Ezzel hatszáz fölé emelkedett a polgári halálos áldozatok száma azóta, hogy a hadsereg február elsején puccsal átvette a hatalmat, megbuktatva a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí törvényesen megválasztott kormányát.    Nem tudni, hogy a tazei összecsapásoknak voltak-e áldozatai a katonák körében.    

A város Kale közelében fekszik, ahol előző napon, szerdán ugyancsak legalább tizenegy ember vesztette életét,

összecsapva a karhatalmi erőkkel, amelyek éles lőszerrel nyitottak tüzet gépfegyverből, és kézigránátokat is bevetettek a Szú kormányának visszahelyezését követelő tüntetők ellen – közölte a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP).    

A junta szóvivője egyelőre nem reagált a két városban történt eseményekre    

Az AAPP összesítése szerint jelenleg 2847 embert tartanak fogva a katonai hatóságok. Csütörtökön letartóztatták Paing Takon ismert modellt és színészt, akik felemelte a szavát a junta ellen, bírálta a hatalomátvételt és kiállt Szú mellett. A 24 éves férfi letartóztatásáról lánytestvére tájékoztatta a Reuters hírügynökséget. Hajnali fél ötkor tartóztatták le szülei ranguni otthonában, ahol napok óta betegeskedett, maláriával és szívproblémákkal küzdött. Nyolc teherautóval mintegy ötven katona érkezett a házhoz, hogy elvigye a színészt.    

Paing Takonhoz hasonlóan korábbak több ismert közszereplőt őrizetbe vettek.

Az ország legismertebb komikusát, Zarganart például kedden. A hatóságok emellett több száz körözést adtak ki, miután a junta a héten rászállt az interneten számos követővel rendelkező véleményvezérekre, színészekre és zenészekre, illetve a szórakoztatóipar más dolgozóira.    

A Reuters beszámolt arról is, hogy Mianmar legnagyobb városában, Rangunban aktivisták cipőkben elhelyezett virágokkal emlékeztek meg a két és fél hónapja tartó tüntetéseken megölt tiltakozókról.    

A katonákkal szemben álló politikusok Indiába menekültek

Legalább hat mianmari regionális és parlamenti képviselő menekült Indiába, mert attól tartanak, hogy a junta őrizetbe veheti őket – közölte a mianmari árnyékkormány egyik tanácsadója. Egy indiai tisztségviselő megerősítette ezt, hozzátéve, hogy február elseje óta 1800 mianmari állampolgár menekült Indiába és többségük az északkeleti Mizoram államba.    

A képviselők a novemberi választásokon győztes Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt képviselői.

A mianmari tanácsadó közölte, hogy jelen körülmények között nagy veszélyben vannak azok a képviselők, akik még mindig Mianmarban tartózkodnak. Mint mondta, katonák követik őket lépten-nyomon.    Megfigyelők szerin a mianmari képviselők diplomáciai fejtörést okozhatnak Újdelhinek, hiszen India hagyományosan jó viszonyt ápol a mianmari hadsereggel, bár elítélte a szomszédja területén dúló erőszakot.    

Az AAPP szerint a mianmari katonai hatóságok által őrizetbe vett emberek között több mint 150-en a volt vezetés politikusai, illetve parlamenti képviselők.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. április 08. 19:24
a burmai nagyvárosok is tele vannak a gyarmatosítók által betelepített invazív népekkel ...a katonaság csak takarít
B_kanya
2021. április 08. 19:21
https://888.hu/amerika-london-parizs/megsem-olyan-egyszeru-a-rohingyak-sztorija-mint-azt-a-nyugati-sajto-lefestette-4145013/ Szóval volt már egy hónap Mianmarban pár éve, amikor etnikai villongásokban legalább 100 embert mészároltak le és nem kapta fel a sajtó. Szóval érdekes ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!