Ezért enyhébbek a tünetei a gyerekeknek

2021. február 18. 16:39

A gyerekek veleszületett immunrendszere gyorsan megtámadja a koronavírust, ezért van az, hogy náluk nagyobb eséllyel jelentkezik enyhe tünetekkel a Covid-19 – állapították meg ausztrál kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

2021. február 18. 16:39
null

„A gyerekek kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal és ha el is kapják, csaknem egyharmaduk tünetmenetesen vészeli át a betegséget, ami szöges ellentétben áll a legtöbb egyéb légzőszervi vírus gyerekeknél megfigyelt magas előfordulási arányával és súlyosságával” – mondta Melanie Neeland, a tanulmányt vezető melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) szakembere.   

A kutatók 28 melbourne-i háztartásban élő 48 gyermek és 70 felnőtt vérmintáit elemezték.

A szakemberek figyelemmel követték a fertőzött vagy a vírusnak kitett alanyok immunválaszát a fertőzés akut szakaszában és a következő két hónapban. Megállapították, hogy a gyerekek esetében a fertőzöttség a neutrofilek – specializált fehérvérsejtek, amelyek segítik a sérült szövetek gyógyulását és a fertőzések kezelését - aktiválásával, valamint az elsők között reagáló immunsejteknek, úgy mint a monocitáknak, a dendritikus sejteknek és a természetes ölősejteknek a vérben való csökkenésével jár együtt.    

„Ez azt sugallja, hogy ezek az immunsejtek a fertőzések helyszíneire vándorolnak és gyorsan eltakarítják a vírust, mielőtt annak esélye lenne megvetni a lábát” – magyarázta Neeland.    

Ez azt mutatja, hogy a veleszületett immunrendszer, amely a kórokozók elleni védelem első vonalát alkotja, kulcsszerepet játszik a súlyos Covid-19 megakadályozásában a gyerekeknél.

Ezt az immunválaszt nem figyeltük meg a tanulmányba bevont felnőtteknél" – tette hozzá a szakember. A kutatók azt is megállapították, hogy a vírusnak kitett, ám negatív tesztet produkáló gyerekek és felnőttek szervezetében emelkedett volt a neutrofilek száma, ami bizonyos szintű védelmet nyújt a betegséggel szemben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. február 18. 18:21
Szerintem eddig is ezt mondták. (Akkor most már tudományosan is igazolt.) Egyébként valami itt nagyon nem stimmel. Ha csak ennyi az egyszerű igazság, akkor ennek már régen ismertnek kellene lenni, hiszen ez minden vírus és egyéb fertőzésre is kvázi igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!