Több ország követheti Ausztráliát a Facebook megregulázásában

2021. február 19. 07:48

Scott Morrison miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatóban megerősítette azon álláspontját a médiakódexszel kapcsolatban, hogy Ausztráliát nem lehet megfélemlíteni.

2021. február 19. 07:48

Mint korábban megírtuk, a Facebook letiltotta Ausztráliában a hírek megosztását, miután nem értett egyet a szigetország új médiakódex-tervezetével. A techcég döntése egyébként befagyasztott több kormányzati és hatósági fiókot is, továbbá még nonprofit jótékonysági szervezeteket is törölt egy időre.

Több ország is kiállt az ausztrálok mellett

Scott Morrison miniszterelnök elítélte a Facebook döntését, amivel gyakorlatilag „törölte Ausztráliát az ismerősei közül”. Pénteki sajtótájékoztatójában kiemelte, hogy Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország és India már a támogatásukról biztosították. Továbbá felszólította a Facebookot, hogy konstruktívan álljon a vitához.

Amit ma Ausztrália tesz, azt valószínűleg holnap a többi nyugati ország is megteszi”

– tette hozzá.

Kanada követheti először Ausztráliát

Utóbbi állításával nem tévedett, a kanadai kultúrminiszter, Steven Guilebeault csütörtökön ugyanis azt nyilatkozta, hogy Kanada készen áll, hogy a következő hónapokban ők is felvegyék a törvényhozásuk napirendjére az „ausztrál-modellt”.

A szóban forgó törvény arra kötelezné a Facebookot és a Google-t, hogy fizessenek az ausztrál médiumok megosztásáért, vagy pénzbírsággal kell szembenézniük. Az új jogszabályt az ausztrál alsóház már elfogadta, a Szenátus pedig várhatóan a jövő héten fog róla szavazni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picuj
2021. február 19. 19:03
Muszáj lesz megregulázni a bigtech szarokat, nagyon sokat képzelnek már magukról.
Harangláb
2021. február 19. 11:21
Minden országnak követni kellene!
123321
2021. február 19. 10:00
hűha... az EUnak lassan a fél világ jogállami voltát kell méricskélnie...
luzitanxaver
2021. február 19. 09:08
Invesztitúraharc XXI. századi köntösben. A Dictatus Sacchari-vel a világ összes állama megkapta a lófejet az ágyába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!