A világ legősibb barlangi állatfestményét fedezték fel Indonéziában

2021. január 14. 11:03

A vaddisznót ábrázoló festmény a régészek szerint 45 ezer évvel ezelőtt készülhetett.

2021. január 14. 11:03
null

A felfedezésről a BBC News számolt be csütörtökön. Az életnagyságú celebeszi disznót sötétvörös és okker festékkel készítették a barlang falára egy jelenet részeként. A képet a Szulavézi-szigeten (Celebeszen) találták egy eldugott völgyben, a Leang Tedongnge barlangban. A barlangfestmény a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a régióban megjelentek az emberi települések. „Azok az emberek, akik a festményt készítették már modern emberek voltak, olyanok, mint mi, birtokában voltak minden képességnek és eszköznek, hogy olyan festményt készítsenek, amilyet akartak” – mondta el Maxime Aubert, a Science Advances folyóiratban megjelent felfedezésről készült tanulmány társszerzője.    

Aubert, aki a kormeghatározás szakértője, a festményen talált kalcitlerakódást vizsgálta és Uránium-izotópos módszerrel állapította meg, hogy a lerakódás 45 ezer éves. A kutatók szerint ez igazolja, hogy a festmény legalább ilyen idős, de mint rámutattak, akár még ennél is régebbi lehet, mivel egyelőre csak a rajta talált kalcitlerakódást vizsgálták. A tanulmány szerint a festmény 136 centiméter hosszú és 54 centiméter magas. A disznó fején szarvszerű agyarak is láthatók, ami a faj kifejlett hím példányainak jellegzetessége. Az állat képe körül kézlenyomatok, valamint részben fennmaradt két további disznóábrázolás is látható.    

A tanulmány másik szerzője, Adam Brumm szerint a barlangi festményen ábrázolt jelenetben a disznó a két másik disznó közötti harcot vagy interakciót szemlélhette. A kézlenyomatok elkészítéshez a művészeknek előbb rá kellett nyomniuk a kezüket a barlang falára, hogy azt fújják körbe a festékkel. A régészek abban bíznak, hogy a nyálmaradványok alapján sikerül DNS-mintát is azonosítaniuk. A barlangi állatábrázolás lehet a maga nemében a legöregebb ilyen festmény, de nem a legősibb festmény, mivel a dél-afrikai hashtagszerű ábrák, amelyek 73 ezer éve készültek, időben jóval megelőzik.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 14. 15:31
Ez valóban megdöbbentő, mivel Celebesz egy sziget. Nagyon furcsa, hogy ilyen hamar eljutottak oda az emberek. Itt egy térkép a feltételezett vándorlási útvonalról, benépesítési folyamatról: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/World_map_of_prehistoric_human_migrations.jpg Azért Európa sem marad el, sőt itt még sokkal megdöbbentőbb alkotást találtak kb ugyanebből a korból: "42 ezer éves lehet a világ egyik legkorábbinak tartott figurális ábrázolása, a Sváb-Alpok egyik barlangjában talált Oroszlánember." "A szobrot elefántcsontagyarból, kovakőkéssel faragták ki, majd bőrrel és emberi nyállal csiszolták fényesre. Az újabb kutatások azóta azt is kiderítették, hogy a szobor elkészítése összesen 400 munkaórát vett igénybe, a nemes feladatra pedig külön kijelöltek valakit, ami azt sugallja, hogy a cro-magnoni közösség megbecsülte a napi vadászatokból és gyűjtögetésekből ily módon kivont művészeket. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen vallási szerepet töltött be a szobor - már ha egyáltalán volt neki. Elképzelhető, hogy a tárgy egy félig ember, félig oroszlán misztikus teremtményt ábrázol, esetleg egy sámánt, aki egy barlangi oroszlán bőrét ölti magára. Kérdés azonban, hogy ha valóban 400 órába telt kifaragni, és vallási funkciói voltak, miért rejtették el több mint 25 méterre a barlang mélyén?" http://jovonkamultunkbankeresendo.blogspot.com/2013/03/42-ezer-eves-lehet-vilag-egyik.html Tehát az alkotás annyira profi, hogy ezt tényleg egy - szó szerinti értelemben vett profi művész készítette el, akit a többiek eltartottak érte cserében, azért ez hajmeresztő. Megdöbbentő a szobrocska kidolgozottsága, de még megdöbbentőbb az elvontsága, vagyis az irracionalizmusa. A Celebesz-szigeti disznó mindenki által felismerhető reális ábrázolás. De oroszlánfejű, embertestű lény nem létezik, és mégis nagyon fontos volt elképesztő profizmussal megcsinálni, és ezért cserében valakit eltartani. Szóval itt sokkal fejlettebb struktúráról lehetett szó, mint amit megtanultunk, mert ez valahogy nem illik bele a képbe, szerintem.
Royce2.0
2021. január 14. 11:54
Nem nagyon volt csülök ama ősdisznón :)))
az ember
2021. január 14. 11:52
"a disznó a két másik disznó közötti harcot vagy interakciót szemlélhette" milyen más interakció lehetett az vajon, dugtak, beszélgettek?
metálgitár
2021. január 14. 11:30
Mandi! Tegnap is volt már egy "uránium", és most újra. Ilyen szó nem létezik. Az angol "uranium" szó magyarul "urán".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!