UNHCR: 2019 óta tízmillióval növekedett a menekültek száma

2020. december 29. 16:52

Világszerte több mint 80 millióra nőtt a menekültek száma – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

2020. december 29. 16:52
null

Peter Ruhenstroth-Bauer, a szervezet németországi ügyvezetője hangsúlyozta a koronavírus-járvány súlyosbította a helyzetet. Erre utal, hogy 2019 óta tízmillióval növekedett a menekültek száma.    

„A koronavírus járványa 2020-ban világszerte megváltoztatta az emberek életkörülményeit, a 80 millió menekült többsége számára a túlélésért folytatott harc elsődlegessé vált” - jelentette ki Ruhenstroth-Bauer. „Nem szabad ezeket az embereket magukra hagynunk” – tette hozzá.    

Hozzáfűzte, hogy az UNHCR a 2020-ra igényelt mintegy 7,4 milliárd euró támogatás alig felét kapta meg december elejéig.

Az UNHCR felhívta a figyelmet arra, hogy a több éve húzódó jemeni és szíriai fegyveres konfliktusok mellett 2020-ban újabb válságövezetek alakultak ki, így például az etiópiai Tigré tartományban és a Száhel-övezet államaiban, mindenek előtt Csádban, Nigerben és Maliban.  

„A menekültek, beleértve a szíriai, iraki és jemenieket is, már most is a legkiszolgáltatottabb emberek a világon. Sokan szenvedtek erőszakot, veszteséget és éhséget. Családok milliói, akik biztonságuk érdekében hagyták el otthonukat, télen küzdenek a melegért. Az UNHCR fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy életmentő támogatást nyújtson, tiszta vizet, szappant és egyéni védőeszközöket, ruhákat, hőtakarókat és menedékhelyeket juttasson el, hogy az emberek melegben és egészségben lehessenek” – áll az UNHCR honlapján. 

Európában pedig több mint 12 ezer menedékkérő maradt fedél nélkül, mert lángok martalékává vált a leszboszi Mória menekülttábor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az idén több mint ezer menedékkérő vesztette életét a Földközi-tengeren menekülés közben.

(MTI, UNHCR)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. december 29. 23:05
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az idén több mint ezer menedékkérő vesztette életét a Földközi-tengeren menekülés közben.--------------- Kevés. Mindenkinek jobb lenne, ha otthon basznák továbbra is a kecskéket.
123321
2020. december 29. 21:02
akkor ideje betárazni.
Thorin
2020. december 29. 18:13
érdekes, amikor '15-ben a 10 milliós menekültáradatról beszéltek az akkori és jelnelegi kormánmytagok és politikusok, akkor a moslék akkor még egymást utáló elemei egyenként is kirögöték, hogy hol lenne 10 milliós menekültáradat...
civis72
2020. december 29. 17:19
aszongya...Nem szabad ezeket az embereket magukra hagynunk ...NEM A FASZT !...gondoskodjon róluk az aki csinálta őket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!