Hegyi-Karabah: A harcokban közel 2800 azeri katona halt meg

2020. december 03. 13:17

Javában zajlik a sebesültek számának összesítése, ezért adatokat egyelőre nem közölt a védelmi tárca.

2020. december 03. 13:17
null

A bakui védelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint 2783 azeri katona halt meg a 44 napig tartó hegyi-karabahi harcokban. Baku a fegyveres konfliktus idején a hadiállapotra vonatkozó korlátozásokra hivatkozva nem tájékoztatott a katonai veszteségekről, most első ízben közölt róluk adatokat. A minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint 103 elesett azonosítása van még folyamatban DNS-vizsgálattal. Több mint száz katona sorsa ismeretlen, és megteszik a szükséges intézkedések a felkutatásukra.    Jelenleg 1245 azeri katonát ápolnak kórházban.

Az örmény egészségügyi minisztérium által ugyancsak csütörtökön közzétett összesítés szerint a harcokban 2718 örmény katona halt meg, de a számok nem véglegesek, egyre több elesettre derül fény. Javában zajlik a sebesültek számának összesítése, ezért adatokat egyelőre nem közölt a tárca.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

(MTI)

(Fotó: Azerbajdzsáni harci járművek a hegyi-karabahi Kalbajar régióban, miután Azerbajdzsán átvette az ellenőrzést az eddig örmény kézben lévő terület felett 2020. december 2-án. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény harcok lezárásáról. A háromoldalú tűzszüneti megállapodás értelmében Örményországnak vissza kellett szolgáltatnia Azerbajdzsánnak a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.MTI/AP/Emrah Gürel)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 03. 16:02
A győzelmet ingyen nem adják. Egy Oroszország, Lengyelország, Magyarország, Románia szövetség gyorsan megoldaná az ukrán válságot. És ennek végső soron az EU és a NATO is inkább örülhetne. https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1403/20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg
alkaloidablog
2020. december 03. 15:51
Újfent szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy ezek elképesztően magas számok. A frontvonalak feltételezhető méretét tekintve, mivel egy másfél magyar megyényi területről van szó, a harcok hevessége a két világháború nagyságrendjéhez mérhető ezek szerint. Miközben semmi értékelhető információ nem jött, most kiderül, hogy a Kaukázus ezen térségében még soha nem voltak ilyen intenzitású háborús cselekmények. Az ukrajnai Debalcevo oroszok és orosz felkelők általi ostroma idején (amellyel gyakorlatilag stabilizálták a helyzetüket és lényegében nyertek), csak abban a hadműveletben több harcjárművet és tüzérségi eszközt zsákmányoltak és semmisítettek meg, mint amennyivel a 2. magyar hadsereg összesen rendelkezett a keleti fronton a Második Világháború idején. Homsz város felének a pusztulása is ide tartozik, és az egész szíriai háború. Az a helyzet, hogy az utóbbi évek fegyveres konfliktusai hevesebbek, messze több áldozatot követelnek arányosan nézve, mint a délszláv háború huszon éve. Ebből arra lehet következtetni hogyha ideér a harmadik világégés, (ha bekövetkezik) annak több áldozata lesz, mint a Második Világháborúnak.
hana1
2020. december 03. 14:54
Hegyi-Karabah 2/3-a az azeriekhez került, ezt is érdemes figyelembe venni a veszteségek összevetésekor. Az örmény oldalon rengeteg tankot, tüzérségi és légvédelmi eszközt is veszítettek. Az örmény katonaság vesztesége mellé szerintem nem számolták hozzá a hegyi-karabahi erők veszteségét, mert kevésnek tűnik egy ekkora bukó után.
Krupp Skya
2020. december 03. 14:44
Gréczy Zsolt is áldozatul esett a hegyinek csak nem a karabachegyinek. Ö csak elbahta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!