Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az Antarktiszra indul a Polarstern kutatóhajó

2020. december 14. 17:46

Októberben befejeződött egyéves északi-sarki expedíciója után december 20-án az Antarktisz a kutatóhajú új úti célja.

2020. december 14. 17:46
null

A Polarstern fog alapanyagokat és üzemanyagot szállítani a déli-sarki Neumayer III német kutatóállomás számára és annak új személyzetét is eljuttatja az Antarktiszra. Hagyományosan a kutatók és a technikusok repülőgépen teszik meg az utat a Dél-afrikai Köztársaság érintésével az antarktiszi állomásra, csupán az anyagok érkeznek vízi úton. A koronavírus-járvány miatt azonban a kutatók idén hajón teszik meg az utat a németországi Bremerhavenből az Atka-öbölbe, így akarják elkerülni, hogy a koronavírus ne jusson el a Déli-sarkvidékre. A hajón utazók már karanténban vannak – közölte az Alfred Wegener Sarkkutatóintézet.

A Polarstern kereken egy hónap alatt jut majd el az Antarktiszra, az Atka-öbölből a kutatócsoport hómobilokon, lánctalpas járműveken utazik a 10 kilométerre lévő kutatóállomásra. Egy évig tartó expedíció után október 12-én érkezett vissza Németországba az Északi-sarkról a Polarstern, amely csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, kutatva a sarkvidék klímáját. Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. december 15. 08:19
Odalenn messzi Délen, örökös napsütésben....
Boogie85
2020. december 14. 22:24
"így akarják elkerülni, hogy a koronavírus ne jusson el a Déli-sarkvidékre." Én így írtam volna "Így akarják elkerülni, hogy vÍrus eljusson az anktartiszra", gondolom ezt akarta írni. Ha azt akrják, hogy ott is legyen, bizonyára lennének módszerek.
kozmosz
2020. december 14. 21:30
Gyurcsány is oda kellene hajószakácsnak. Hagy verjék agyon a főztjei miatt.
Tidal_wave
2020. december 14. 19:06
Na, azért az kemény lehet, tíz hónapon kersztül jégtáblába fagyva... No szabi, no Ibiza, meg hasonlók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!