Háromszáz embert vettek őrizetbe a vasárnapi minszki tüntetésen

2020. november 02. 11:30

A belügyi szóvivő szerint a nem engedélyezett tüntetéseket „a rendfenntartó erőkkel szembeni tevőleges szembenállás” kísérte, volt, ahol házilag készített robbanószerkezetet is bevetettek a rendőrök ellen.

2020. november 02. 11:30

Mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök a vasárnapi tüntetésen a fehérorosz fővárosban, Minszkben és a Minszki járásban – közölte hétfőn Olha Csemadanava belügyi szóvivő. Az őrizetbe vételek a tömegrendezvények megtartására vonatkozó törvények megsértése miatt történtek. Csemadanava szerint a nem engedélyezett tüntetéseket „a rendfenntartó erőkkel szembeni tevőleges szembenállás” kísérte, volt, ahol házilag készített robbanószerkezetet is bevetettek a rendőrök ellen.

Vasárnap országszerte 13 helyen voltak tiltakozások

A rendőrök számtalanszor figyelmeztettek arra, hogy nem engedhetők meg a jogellenes cselekmények, és ezért intézkedtek is a törvénysértések megakadályozása érdekében, a fővárosban villanó- és hanggránátokat, illetve gumilövedékeket is használtak a tüntetők ellen. Csemadanava szerint vasárnap országszerte 13 helyen voltak tiltakozások, de a vidéki megmozdulások nem terebélyesedtek ki, általában tíz embernél többen nem vettek részt rajtuk.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta – amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – vasárnaponként hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és a nyugati országok szerint a hatóságok elcsalták a választásokat.

12 hete tartanak a tüntetések

Minszkben immár 12 hete tartanak a végeláthatatlan tömegeket megmozgató tüntetések, és vasárnap ismét tízezrek vonultak a főváros utcáira. Az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt a múlt hét elején országos sztrájkra szólította a dolgozókat, de hivatalos közlések alapján nem lehet valós képet alkotni arról, hogy a felhívásnak mennyien tettek eleget.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. november 02. 15:19
Lesz ez még igy se , az is jó lesz mi is igy jártunk.
my fair lédig
2020. november 02. 14:28
Lukasenka számára nem véletlenül Oroszország a bezzegország. Ruszkihon tényleg csodás hely, az erényes emberek földi paradicsoma. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8904599/Graverobber-stole-girls-corpses-doll-collection-refuses-apologise-parents.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!