Hatalmas örömünnep Azerbajdzsánban

2020. november 11. 10:49

Az aláírt békemegállapodásnak örülnek, számol be az Euronews.

2020. november 11. 10:49
null

Ünneplő tömegek ezrei lepték el az azeri városok utcáit, miután kiderült, hogy a hétfőn este megkötött békemegállapodás értelmében Azerbajdzsán megtarthatja a Hegyi-Karabahból elfoglalt területeket, számol be az Euronews. Az azeriek egyértelmű győzelemként értékelik az egyezséget.

Az azeriek azt remélik, hogy ez a szerződés végre véget vet a vérontásnak ugyanakkor azt is tudják, hogy még évtizedekbe telhet, míg a két nép valóban békében élhet egymás mellett.

(Euronews)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. november 11. 18:26
Orbán is gratulálhatna muszlim testvéreinek, hogy sikerült a keresztény Örményországtól területeket elfoglalniuk.
fagyongy.fgy
2020. november 11. 15:51
Rendben. Örülök, hogy segíthettem. Viszont más hozzászólásaidban még mindig látok erősen vitatható állításokat: pl. az "ezeréves" azeri jelenlétről Hegyi-Karabahban (vagy Arcah-ban :-)). Igazából, innen, tőlünk megítélve a helyzetet is sejthető, hogy aknamezőn lépkedünk, ha a "ki volt itt (ott) előbb?" ("klasszikus") kérdésében szeretnénk dönteni. Szerintem nem is tudunk. Viszont azt látom, hogy te mintha átsiklanál afölött, hogy a nagy SZU-ban ennek a területnek egy jelentős része, Sztyepanakert központtal (a "lenini nemzetiségpolitika" jegyében/ álcájában, talán már az 1920-as évektől) külön közigazgatási egységet képezve, valóban egy "közögazgatási enklávé" volt az Azerbajdzsáni SZSZK-n belül, Hegyi-Karabah Autonóm Terület néven. Ennek aligha lehetett más oka, mint hogy erre az időre, vagyis a XX. sz.elejére itt már egyértelműen erős az örmény jelenlét (többség), feltételezhetően komoly helyi azeri közösségekkel, persze pl. a Szytepanakertnél komolyabb múltra visszatekintő Shushi-ban. (ezeket tényleg elűzték onnan a 92-es háború során). Érdekes viszont, hogy Nahicsevánt meg eggyel nagyobb szintre sorolták: az a terület Autonóm Szovjet Köztársaság volt, "hivatalosan" Örményországon belül. Biztosra vehető, hogy ezekben a játszmákban a régi gyökerű orosz/szovjet (Dzsugasvili mester, a térség kitűnő ismerője...) megosztó politika jelenik meg. (A két tagköztársaság területe egyébként is rendesen meg volt szórva, kölcsönösen, számos kisebb, szomszéd államhoz tartozó enklávéval. 1990-ig ennek nem volt különösebb jelentősége, érthetően.) 1990-ben a nagy széteséskor miért is ne merülhetett volna fel (joggal) a Hegyi Karabahot, a saját nyelvükön Arcahot lakó örmények körében a csatlakozás az "anyaországukhoz"? Most tegyük félre az ezeréves kérdéseket, meg a két népcsoport (közös és eltérő) jellemzőit... (Egy utolsó adalék az "ezeréves" jelenléthez. Örményországban a IV. századtól államvallás a kereszténység. Mikor is jelenik meg a történelemben a próféta vallása?)
Mandolini
2020. november 11. 11:28
Csak annyi történt, hogy kiverték a megszállókat. Ennyi.
alkaloidablog
2020. november 11. 11:18
Az egész nagyban hasonlít az Izrael által megszállt Golán-fennsík helyzetére, ahonnan az izraeliek elűzték az arabokat és létrehozták az úgynevezett telepeiket. Az örmények ugyan ezt csinálták 28 éve. Itt már azeriek nem élnek, csak betelepített örmények, az elfoglalt területek nagyrészt lakatlanok. Stratégiai jelentőségét az adja, hogy átjárót szeretne Azerbajdzsán biztosítani Nahicseván régióba, ahol egy nagyszámú azeri enklávé él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!