Tovább nőtt az örmény erők embervesztesége

2020. október 29. 18:03

1166-ra nőtt a katonai és polgári embervesztesége az örmény és azeri erők közötti harcok szeptember 27-i kiújulása óta.

2020. október 29. 18:03

A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy további 47 halálos áldozattal 1166-ra nőtt a katonai és polgári embervesztesége az örmény és azeri erők közötti harcok szeptember 27-i kiújulása óta. Az azeri főügyészség csütörtökön arról számolt be, hogy a harcokban 90 azeri civil vesztette életét és 392 sebesült meg. Katonai veszteségeiket az azeriek nem közlik a hadiállapot idején érvényes cenzúraszabályokra hivatkozva. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva információi szerint az azeri halálos áldozatok száma ötezer körül van.

A szakadár Hegyi-Karabah hatóságai azzal vádolták az azeri erőket, hogy orosz gyártmányú Szmercs rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a régió fővárosát, Sztepanakertet, illetve Susi és Martakert városát, utóbbit légierővel is támadták. Sztepanakertben civilek haltak és sebesültek meg – közölte Artak Beglarján, Hegyi-Karabah emberi jogi biztosa, arra azonban nem tért ki, hogy pontosan hányan. Az azeri védelmi minisztérium tagadta a légierő bevetését, és azzal vádolta az örmény erőket, hogy ágyúzták Azerbajdzsán terteri, goranboyi és bardai körzetét. A goranboyi körzetben egy civil életét vesztette – mondta Hikmet Hajiyev, Ilham Aliyev azeri elnök külpolitikai tanácsadója. A tárca ezenkívül beszámolt két örmény Szu-25-ös repülőgép lelövéséről is, amit az örmény fél cáfolt, és „hamis hírnek” minősített.

Az örmény védelmi minisztérium csütörtökön beszámolt arról, hogy Azerbajdzsán Oroszország közvetítésével 29, a hegyi-karabahi harcokban megölt katona holttestét adta át az örmény félnek. A tárca ezt megelőzően még 30 katona holttestének átadásáról adott hírt. A helyzetre általában jellemző, hogy mindkét fél saját hadi sikereit domborítja ki, kisebbítve a másikét. A közölt információkat független forrásból szinte lehetetlen ellenőrizni. Azerbajdzsán fegyverrel kíséreli meg visszaszerezni a többségében örmények lakta, tőle egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah enklávét.

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el. Pénteken Genfben a tervek szerint újra összeül az EBESZ minszki csoportja, amelyet a karabahi konfliktus rendezésével bíztak meg. A csoportban Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok a társelnök.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leo3
2020. október 29. 20:49
Hegyi-Karabah az örményeké, mert örmény terület volt, és mindig is örmények lakták. Csak úgy mint most. Az azeriek jogtalanul ragaszkodnak hozzá.
alkaloidablog
2020. október 29. 19:39
"...Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva információi szerint az azeri halálos áldozatok száma ötezer körül van..." Az azért elég durva, ha igaz. Az oroszok az örményeket támogatják, így akár dicsekvés, vagy megfélemlítés is lehet a nyilatkozat mögött, de ha csak a fel igaz, az nagyon komoly háborút jelent. Ezek a számok ennyi idő alatt a délszláv háborúk arányait mutatják és nagyon súlyosabb helyzetről tanúskodnak.
kronosz85
2020. október 29. 19:22
Jó lenne az öldöklést befejezni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!