Nő írhatta a világirodalom legrégebbi művét

2020. október 23. 14:35

A Gula-himnusz 3300 éve keletkezett.

2020. október 23. 14:35
null

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem férfi, hanem nő írhatta a világirodalom egyik legrégibb művét, az úgynevezett Gula-himnuszt, az ősi Mezopotámia egy legfontosabb fennmaradt szövegét, amely az i.e. 1300 körüli időkből származik – közölték német kutatók.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem (LMU) kutatói szerint hajdan tévesen adták meg férfiként a szerzőt, és meglehet, hogy más, férfiaknak tulajdonított ősi irodalmi emlékek is valójában nőktől származnak. A csütörtöki bejelentés kisebb szenzációnak számít szakmai körökben. Az ókori himnusz eredetiben nem maradt fenn, csak későbbi másolatokból ismert. Ezekben a kéziratokban a mű szerzőjének, Bullussza-rabinak a neve előtt hímnemre utaló jel látható, ami azt jelzi, hogy a szerző férfi volt. A müncheni egyetem ókorkutatói azonban kiderítették, hogy a szerző nemét tévesen határozták meg férfiként.   

Az LMU tudósai kilenc hajdani közigazgatási okiratban bukkantak a Bullussza-rabi névre, amely nagy meglepetésükre minden esetben nőnemű személyt jelölt. Enrique Jiménez, az egyetem asszírológiai és hettitológiai intézetének professzora szerint nyilvánvaló, hogy hajdan csak nők viselték ezt a nevet. Jiménez szerint könnyen meglehet, nem ez az egyetlen eset, hogy tévesen férfiaknak tulajdonítottak nők által írt ősi irodalmi szövegeket. „A szerzőket illetően fő forrásunk egy lista az Assur-bán-apli, az Újasszír Birodalom utolsó jelentős uralkodója által alapított híres ninivei könyvtárból, az úgynevezett Szövegek és Szerzők Katalógusa. Ha ott tévesen férfiként tüntettek fel egy női szerzőt, ez másutt is megeshetett” – vélekedett a kutató.

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. október 25. 00:09
1. Teljesen értelmetlen állítás a cím. Ugyanis csak annyit tudhatunk, hogy a jelenleg ismert írások közül a legrégebbi melyik lehet. De ez nem jelenti azt, hogy ez a legrégebbi költemény. Vélhetően sokkal régebben költöttek verset, meséltek el egy kitalált történetet, költöttek mesét, mint az írás kialakulása. Max. annyit állíthatunk, hogy nő írhatta a világirodalom legrégebbi ISMERT művét. 2. Kutatásnak érdekes lehet, de mivel a világban most pont ez a "menő", nem igazán hiszem el, hogy tiszta szívvel állítják. Nagyon politikaszaga van. 3. Mi a francért fontos egy költőnek a neme? Jó, van neki. Egy kicsit érdekes. De mindig az állítólag "antiraszisták" jönnek a másik ember bőrszínével, mindig a feministák boncolgatják, hogy a másiknak mi a neme. Ez egy normális embert nem nagyon érdekel. 4. A természetben a nők szerepe az emberiség megújítása. Azért ez elég nagy feladat. Nemes is, de mai világban a simán leszarosplenekázzák őket. Mert egy multicégnél gyermektelenül nagyon menő, de szaros pelenkát mosni meg nem az. Közben az a nő vagy ötször nagyobb értéket állít elő, mint a másik. De a mai világban azt nem becsülik. Mert az egyik instant hasznot jelent a tőkésnek, a másik meg csak 25 év múlva. És tudjuk, hogy a proli meg a tőkés az, aki csak egy napra gondolkozik előre. Szóval a szaporodás olyan fontos dolog, hogy a természetnek megéri, hogy az egyedek fele csak ezzel foglalkozzon. Ezért van az, hogy a nőknek általában se kedvük, se képességük a férfias dolgokhoz. (Normális eloszlás, Gauss-görbe, ha valaki tudja, mi az. Azaz van olyan nő, aki jobb, mint a férfiak, csak kevesebb.) De kitaláltak valami szép elvet (megjegyzem, sokak szerint a kommunizmus is szép elv), hogyaszongya a nők és a férfiak egyenlőek. Oszt ha nem fér bele a valóság az elméletükbe, akkor a valóság a hülye. Ha röviden akarom összefoglalni: a férfiak szinte minden tudományban ÁTLAGOSAN jobbak a nőknél. Ez nem azt jelenti, hogy nem egyenrangúak a nők, hanem máshoz értenek. Azok nézik le igazán a nőket, akik azt állítják, amiatt, hogy a férfias dolgokban rosszabbak, szerintünk értéktelenebbek. Pedig szerintük értéktelenebbek. Csak egy elgondolkodtató tény: nagyjából ugyanannyi lány és fiú születik. Szinte maga a természet ismeri el ezáltal, hogy egyformán fontosak!
tarno79
2020. október 24. 19:53
Érdekes, hogy a cikk meg sem említi az akkád Sarrukín lányát (i. e. 23. század vége), akit a legelső női költőként tart számon a történelem: https://hu.wikipedia.org/wiki/Enh%C3%A9duanna
panyigai péter
2020. október 24. 15:05
Az Odüsszeiát is írhatta nő, lásd Robert Graves elméletét, amelyet Homérosz lánya c. regényében fejt ki. Nauszikaá hercegnő a szerző önarcképe.
VeJoLa
2020. október 24. 11:32
Nem inkább transznemű? Esetleg inter? Lmbqróék igazán felülvizsgáltathatnák ezt a "valódi" szakértőikkel! A közönséges nőség mára már nem elég trendi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!