Hegyi-Karabah: ismét több mint ötven katona esett el a harcokban

2020. október 03. 17:18

Hegyi-Karabahban hetedik napja harcolnak a helyi szeparatista erők Örményország támogatásával az azerbajdzsáni katonákkal.

2020. október 03. 17:18

A jereváni kormány tájékoztatása szerint a hegyi-karabahi erők újabb 51 katonája esett el a harcokban az azerbajdzsáni csapatok ellen vívott küzdelemben a vitatott hovatartozású területen. Ezzel a két oldal által jelentett halálos áldozatok száma 242-re emelkedett. Köztük van 14 örmény és 19 azeri civil is, de Baku a katonai veszteségeiről semmilyen adatot nem közöl, így csak részleges adatokat lehet tudni.

Az örmény fél szerint legalább háromezer azeri katonával végeztek, míg az azeri fél arról számolt be, hogy legalább 2300 örmény katona vesztette életét az elmúlt napok összecsapásaiban. Az örmény kormány nem sokkal azt követően tette közzé a meghalt katonák névsorát, hogy Hegyi-Karabah elnöke bejelentette, hogy a megkezdődött a térségért vívott végső ütközet.   

Csucsan Sztepanján, a jereváni honvédelmi minisztérium szóvivője a Facebookon arról számolt be, hogy Azerbajdzsán nagy horderejű támadást indított Hegyi-Karabahban, heves harcok folynak, de sikerült feltartóztatni az azeri előrenyomulást, és a front egyik szakaszán ellentámadást indítottak.   

Egy hete tartanak a harcok

Hegyi-Karabahban hetedik napja harcolnak a helyi szeparatista erők Örményország támogatásával az azerbajdzsáni katonákkal. A többségében örmények lakta, körülbelül 145 ezres népességű Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.   

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértették.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2020. október 04. 18:37
Az örmények egyszer már áldozatúl estek egy török genocídiumnak,ráadásul ketesztények, nincs ma sunyibb és nagyobb kártevő az iszlám nál,az azerik pedig iszlám bagázs.Nem látom át pontosan mi történhet ott,de ahol az iszlám az igazságra hívatkozik,olyan, mint Jumurdzsák fogadalma egy magyarnak.
bladorthin
2020. október 04. 14:38
A KDNP részéről egyértelmű állásfoglalásra lesz szükség.
luisbathhelena
2020. október 04. 08:44
Minden háború első áldozata az igazság. Itt is
neociprióta
2020. október 04. 04:08
az oroszok kivárják amig mindkét fél lőszerkészlete feledésbe merül, azt követően pedig, bátor oroszok módjára felajánlják majd a rendészeti erőket a két fél szétválasztására, tipikus donyecki módszer, ...eredmény tizezer halott, sok tizezer sebesült, folyamatos hadiszállitások ......miközben a belsőorosz gondok feledésbe merülnek....DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!