Polgári temetővé alakítanák a Madrid közeli Elesettek Völgyét

2020. szeptember 15. 18:15

Innen exhumálták tavaly októberben Francisco Franco tábornok (1892-1975) földi maradványait.

2020. szeptember 15. 18:15
null

Az úgynevezett demokratikus emlékezet törvénnyel „történelmi adósságot” rendezve, a spanyol polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak kíván igazságot szolgáltatni a spanyol kormány, amely a jogszabály tervezetét keddi ülésén fogadta el Madridban.

„A spanyol demokrácia számára nagyon fontos ez a törvény” – hangsúlyozta Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes a Franco-diktatúra nyílt elítélését tartalmazó javaslat részleteit ismertető sajtótájékoztatóján.

Eszerint polgári temetővé alakítanák a Madrid közeli Elesettek Völgyét, amelynek bazilikájából tavaly októberben exhumálták Francisco Franco tábornok (1892-1975) földi maradványait.

A diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként, foglyok rabszolgamunkájával épült Elesettek Völgyében több tízezer embert temettek el. A monarchista-nacionalista jobboldali erőkkel szemben harcoló köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül hantolták el itt.

A törvény tartalma

Az új törvény elismerné a leszármazottak jogát ez elhunytak utáni kutatásra, a nyomozati anyagok megismerésére, az exhumáltatásra és a méltó újratemetésre, mindezt az állam felelősségvállalása mellett.

Ennek támogatására létre kívánnak hozni egy nemzeti DNS-bankot, ahol a családtagoktól vett minták segíthetik az elhunytak azonosítását, ezen kívül az áldozatokról név szerinti listát is készítenének.

Megsemmisítenék továbbá a politikai, ideológia és vallási okokból hozott ítéleteket, amelyek a polgárháború és a diktatúra idején születtek, a legfelsőbb bíróságon pedig létrehoznának egy ügyészséget, amely az ebben az időszakban elkövetett emberi jogi törvénytelenségeket vizsgálná.

Amennyiben a parlament jóváhagyja, a törvény révén betilthatják azoknak az egyesületeknek, alapítványoknak a működését, amelyek a diktatúrát és annak képviselőit magasztalják, valamint közvetve vagy közvetlenül gyűlöletre, erőszakra buzdítanak az áldozatokkal szemben.

A koalíciós kormány törekvései

A Pedro Sánchez vezette koalíciós kormány elképzelése a 2007-ben elfogadott történelmi emlékezet törvény hiányosságait kívánja orvosolni, így például tartalmaz szankciókat a sírok, emlékhelyek megrongálása vagy a diktatúra eszméinek, elöljáróinak éltetése miatt is. A büntetések 200 eurótól 150 ezer euróig (71 ezer forinttól 53 millió forint) terjedhetnek.

A javaslat értelmében május 8-a száműzöttek, október 31-e pedig az áldozatok emléknapja lenne Spanyolországban, utóbbi az 1978-as demokratikus alkotmány elfogadásának dátuma.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biedermann
2020. szeptember 24. 17:56
Szégyen és kegyeletsértés!
Tibesz26
2020. szeptember 18. 21:02
undoritó ami múvel a spanyol baloldal égjenek a pokolban
Mandarin.
2020. szeptember 16. 19:22
Szocialista erkölcs, még a holtakat sem hagyják békén, vizsgálódnak, fenyegetőznek, átírják a múltat.
balbako_
2020. szeptember 16. 14:55
Balliberális "kultúra" elhunyt ellenfeleit kicibálni a sírból is! Ocsmány banda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!