Az amerikai Legfelsőbb Bíróság és történelemformáló döntései

2020. szeptember 25. 08:15

A bírák nagyjából 100 ügyet tárgyalnak évente, az ítéletek pedig komoly hatást gyakorolnak a közélet minden területére – fogalmaz az Euronews.

2020. szeptember 25. 08:15

„Egyáltalán nem mindegy, ki lesz a SCOTUS (Supreme Court of the United States) tagja, ki kerül a tekintélyes testületbe, amelynek ítéletei nemcsak az amerikai történelmet formálták, hanem globális befolyással bírtak” – írja az Euronews.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát 1789-ben hozták létre 10 bíróval. Számukat utóbb kilencben rögzítették. A bírák nagyjából 100 ügyet tárgyalnak évente. Az ítéletek pedig komoly hatást gyakorolnak a közélet minden területére – fogalmaz a portál.

Mint írják: „az intézmény irdatlan gépezetét jól illusztrálja, hogy csupán Ginsburg irodájának több mint 100 beosztottja volt. Ők álltak őrt a nagy tiszteletnek örvendő bírónő ravatala előtt, a Legfelsőbb Bíróság lépcsőin”.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Hozzáteszik: „az itt született döntések egyenjogúvá tették a nőket, segítették a környezet védelmét, és szavatolták a szabad véleménynyilvánítást. Mások kordában tartották a rasszizmust. Olyanok is akadtak persze, amelyeket az utókor mélyen elítél: a kényszersterilizálás engedélyezését vagy az iskoláztatást egyenlőtlen feltételek között. Sőt, olyan ítélet is született, ami nagyban hozzájárult az amerikai polgárháború kirobbanásához”.

Az Euronews teljes bejegyzését, valamint összeállítását a Legfelsőbb Bíróság „történelemformáló” döntéseiről ide kattintva olvashatják.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. szeptember 25. 11:29
A minden demokráciák zászlóshajóján tehát a demokráciát nem választott hatalomgyakorlók parancsai képviselik. Remek fejlemény.
nick89
2020. szeptember 25. 09:13
A hét vicce: .....Kijelentjük, hogy Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általunk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben. Ennek érdekében a 2020-2022. közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia célkitűzéseinek figyelembevételével járnak el. KÖZÖS NYILATKOZAT JOINT DECLARATION A közös nyilatkozatot tették: Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke Dr. Polt Péter legfőbb ügyész Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke Budapest, 2020. szeptember 23
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!