A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget

2020. június 08. 07:26

Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését.

2020. június 08. 07:26

A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget – jelentette be vasárnap Lisa Bender, a városi tanács elnöke. Bender, a baloldali többségű városi tanács több tagjával együtt egy minneapolisi parkban rendezett nagygyűlésen jelentette be a döntést. Mint mondta: „eltökéltek vagyunk abban, hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, véget vessünk az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsük a közbiztonság rendszerét”. A bejelentést azt követően tették meg, hogy több minneapolisi intézmény, köztük a Minnesota Egyetem és a minneapolisi állami iskolák szervezete – megszakította a kapcsolatait a rendőrséggel.

Bender bejelentése után Jacob Frey polgármester közleményt adott ki. Ebben leszögezte, hogy „fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán”, de nem támogatja a rendőrség feloszlatását. A bejelentésről tudósító minneapolisi helyi televízió, a KARE 11 felidézte, hogy Jacob Frey háza előtt szombaton tüntetők jelentek meg, követelve a rendőrség finanszírozásának teljes megszüntetését és aztán a rendőrség feloszlatását is. Amikor Frey megjelent a háza előtt, kifütyülték.

A minneapolisi rendőrség nem kommentálta a városi tanács döntést. Vasárnap Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: bármely rendőrség finanszírozásának megvonása „recept a katasztrófára”. Hasonlóképen nyilatkozott vasárnap Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója is. Emlékeztetett arra, hogy New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, s a város lakói rémületben éltek. Vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket? – fogalmazta kérdésbe az álláspontját a kormányzó. Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere vasárnap bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, s az összeget a városban élő afroamerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja.

Hasonló döntést hozott pénteken Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is, aki 250 millió dollárral csökkenti a rendőrség költségvetését, s a felszabaduló pénzt szintén a feketék és más kisebbségek helyzetének javítását szolgáló programokra fordítja. Közben vasárnap Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora a Twitteren közzétett egy képet magáról, amint Washingtonban a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aktivistáival menetel a tüntetők között. A milliárdos üzletember szájmaszkkal vonult a tüntetőkkel. Előző nap az apjáról tett közé egy fotót, amint az 1960-as években Detroit egyik elővárosában a polgári jogi mozgalom egyik felvonulásán vett részt. George Romney 1963 és 1969 között Michigan állam kormányzója volt.

(Fotónkon: Medaria Arradondo minneapolisi rendőrfőnök »elöl« és kollégája térdre ereszkedve tiszteleg a George Floyd koporsóját szállító jármű előtt a búcsúszertartás helyszínén, Minneapolisban 2020. június 4-én.)

(MTI)

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2020. június 09. 23:47
Akkor most kipróbálják "'A bűn éjszakája" -t a valóságban, csak ez most nem időhöz (egy évben egyetlen éjszaka) hanem területhez (egy város) lesz kötve.
Atilla
2020. június 09. 07:54
Ezek az események azért "jók",mert így ízelítőt kap a világ,hogy milyen a liberalizmus minden formája,milyen dolgok,események várhatók,ahol ők színre lépnek... A magyar nép jelentős része 88-91% nem kér belőlük,bevándorlóival,sokszínüségével együtt!!! Magyarország ellenzéke is ide tartozik,ezt szeretnék elérni szép országunkban is szépen,fokozatosan,majd Brüsszel megmondja...! Az ehez szükséges pénzről gondoskodik george soros és az őt előre toló háttérhatalom,pénzvilág!!! Itt jön a képbe a fent említett magyar nép,aki nem fogja ezt sosem megengedni,még annak az árán sem,hogy el kell hagyni az Eu-t!!! Ezek után már csak a nyugatról érkező menekülteket kell elbirálni,mert jó sok lesz belőlük,ha így folytatják!
Czápa
2020. június 08. 17:49
Kezdenek szimpatikusak lenni a redneckek. Ohioban elővették a csúzlikat, úgy mentek ellentüntetni. A tüntetés elmaradt....
Tatulus
2020. június 08. 15:17
Jellemző, hogy csak az idióta libsik vezette városok azok, ahol a rendőrség a bűnös, a bűnösök meg áldozatok! Hát dögöljenek meg! A következmények egyértelműek! Ez a "letérdelés" - meg végképpen a szégyen, egy gerinctelen, gyáva hozzáállás, egy gyáva szar alaktól, ahelyett, hogy ezzel a söpredékkel elbántak volna, a bűnöző fekete meg megdicsőül - na, Amerikának vége, ha ez így folytatódik! Egy remény lehet - a nagyvárosok elkényelmesedett libsi-véleményű lakossága mellett ott vannak a vidékiek, a farmerok, jól felfegyverkezve! Ott nemigen lesz fekete csizma csókolgatás, meg letérdelés a bűnöző fekete előtt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!