Netanjahu: „Ilyen történelmi esély Izrael megalapítása óta nem kínálkozott”

2020. május 26. 13:22

Július 1. után Izrael a fennhatósága alá vonhat több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet.

2020. május 26. 13:22

Benjamin Netanjahu hétfőn a Knesszetben a Likud párt frakcióülésén kijelentette, hogy az annektálási folyamat kezdeteként megjelölt július elsejei időpont nem változik. A miniszterelnök jelezte eltökéltségét, hogy e tervét az egyre erősödő nemzetközi bírálatok ellenére is tovább viszi, írja a Neokohn.

Soha vissza nem térő történelmi alkalomnak nevezte azt a lehetőséget, hogy Ciszjordánia bizonyos területeit az országhoz csatolja.

„Nem fogom elszalasztani az alkalmat, hogy kiterjesszem az izraeli szuverenitást erre a területre” – mondta a miniszterelnök, aki pártjának, a Likudnak a következő hónapokra vonatkozó politikai akciótervét ismertette. Hozzáfűzte: ilyen történelmi jelentőségű esély Izrael 1948-as megalapítása óta nem kínálkozott. Utalt az amerikai béketervre, amely szerinte lehetővé teszi, hogy át lehessen szabni a Közel-Kelet térképét.

Később, a zárt ülés során Netanjahu azt mondta a képviselőknek: „Van egy kijelölt időpontunk júliusban a szuverenitás érvényesítésére, és nem változtatjuk meg”.

Az új izraeli koalíciós megállapodás értelmében július 1. után Izrael a fennhatósága alá vonhat több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet, főként az oslói megállapodás kizárólagos izraeli civil és biztonsági felügyelete alatt álló területeket, valamint a Jordán folyó völgyét is a fennhatósága alá vonhatja az Egyesült Államok közel-keleti béketerve alapján.

A koalíciós megállapodás már július 1-én lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben.

(Neokohn)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2020. május 26. 17:57
Történelmi esély arra van, hogy Bibit végre elítéljék.
tolan
2020. május 26. 15:19
Tévedés! Vannak! Nyomorult zsidók és vannak hazafias zsidók!
pitypang1125
2020. május 26. 14:26
Azért erről kérdezzétek meg a Palesztínokat is, valószínűleg több közük van hozzá mint a jenkiknek. " Aki sokat markol, keveset fog"
Emmanuel Goldstein
2020. május 26. 13:56
Bibinek börtönben a helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!