Ukrajnai tűzszünet nélkül nem akarnak tárgyalni az oroszokkal a németek

2020. április 30. 17:11

„Ukrajna és Oroszország térfelén pattog a labda”– mondta Heiko Maas, Németország külügyminisztere.

2020. április 30. 17:11

Nem lehet ismét összehívni a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország alkotta normandiai országcsoport vezetőinek tanácskozását, ha nincs ellenőrizhető és tartós tűzszünet a kelet-ukrajnai válságövezetben – jelentette ki a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben a három másik ország külügyminiszterével folytatott megbeszélése után.

Heiko Maas a videokonferencia után tartott tájékoztatón arra a kérdésre, hogy mi akadályozza a normandiai négyek legutóbbi – decemberi párizsi – csúcstalálkozóján kötött megállapodás alapján áprilisra ütemezett újabb tanácskozást, elmondta, hogy olyan tűzszünetre van szükség a frontvonal térségében, amely „megérdemli ezt a nevet”. Ez azt is jelenti, hogy biztosítani kell a tűzszünet folyamatos ellenőrzését. Ezért a kijevi vezetésnek gondoskodnia kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szabad mozgásáról Ukrajna teljes területén. A megfigyelőknek „jelen kell lenniük”, ami „sajnálatos módon” csak korlátozottan lehetséges – tette hozzá. Azonban a moszkvai vezetésnek is van tennivalója, „Ukrajna és Oroszország térfelén pattog a labda” – mondta a német diplomácia vezetője.

„A többi között folytatni kell az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok közötti fogolycserét, elő kell mozdítani az aknamentesítő munkálatokat és újabb átkelőket kell nyitni a frontvonalon” – sorolta Heiko Maas, kiemelve, hogy az 500 kilométer hosszú vonalat csak öt ponton lehet átlépni.

Aláhúzta, hogy a tavaly áprilisban megválasztott ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij lendületet adott a válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, de továbbra is jellemző, hogy a konfliktus részesei a megállapodások végrehajtása helyett kifogásokat keresnek. Nem lenne helyes, ha a koronavírus-világjárvány csak egy újabb kifogás lenne a rendezés halogatására. „A járványnak inkább tettekre kellene sarkallnia mindenkit” – mondta a német külügyminiszter. Németország a normandiai formátumban Franciaországgal együtt 2014 óta igyekszik közvetíteni Ukrajna és Oroszország között a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok lázadása és az ukrajnai Krím félsziget nemzetközi jogot sértő Oroszországhoz csatolása ügyében.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2020. április 30. 23:41
Na a németek már megint Sztálingrádnál vannak!!!:)
Lolka-Bolka
2020. április 30. 19:24
Ur Isten a nemetek , baszki ezek csak a csizmacsattogashoz ertenek ....... NACI BUDOS PATKANY NEP............ ezek beszelnek , kiirtottak 6 milla zsidost 50 millio pusztult bele a vilaghaborukba......... igaza volt a rosevete kolkenek , hogy a haboru utan ki kell vegezni 2 millio nemetet....... szerintem az osszeset ki kellet volna........ bar a Balcsi parton jo volt tolni a naci kis csirkeket ......
drkovax
2020. április 30. 18:55
Ukrajna Ukrajnában saját orosz kisebbségével háborúzik. Nem köthet róla "tűzszünetet" Oroszországgal, mer azzal elismerné az orosz államot tárgyalófélnek ("védhatalom") az ügyben, mint ahogy Oroszország sem köthet tűzszünetet, mert nem érintett a háborúban (ha az lenne, már a lengyelekkel versenyben szívnánk a fogunkat a közös orosz határ miatt ...). Az ukrajnai oroszok köthetnének tűzszünetet Ukrajnával, mert az nekik előrelépés lenne, hisz ezzel legalább a valódi probléma létét elismerné Ukrajna, de Ukrajna nem köt tűzszünetet mert a banderista sovinizmus ideológiája ezt nem engedi, anélkül meg nincs "ukrán nemzet" (hja, persze, azzal együtt sincs, de legalább ideológia van rá). Ezek után egy ilyen tűzszünetnek a létét bármihez feltételül szabni olyan átlátszó farizeusság, amire még német részről is legfeljebb egy Heiko Mass képes ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!