Harvardi kutatók: Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra

2020. április 15. 07:42

A kutatócsoport tagjai szerint a távolságtartás gyakorlatát csakis akkor lehet majd mellőzni, amikor felfedezték a hatékony kezelési módszereket vagy a megfelelő védőoltást.

2020. április 15. 07:42

Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra – állítja a Science című folyóiratban kedden megjelent tanulmányában az amerikai Harvard Egyetem egyik tudóscsoportja.

A járványügyi szakemberekből, biológusokból, orvosokból álló csoport videokonferencián is ismertette kutatási eredményeit, amelyek szerint szakaszosan és különböző intenzitással, de továbbra is szükség lesz a társadalmi távolságtartásra annak érdekében, hogy ne törjön ki ismét az új típusú koronavírus járványa.

A tudósok modellezték a mostani járványt. Abból a feltételezésből indultak ki, hogy ez is idényjellegű, mint a koronavírus többi fajtája által okozott vagy akár az egyszerű influenza. Csakhogy a szimulációs kísérleteknél kiderült a többi között az is, hogy az új típusú koronavírusnak, a SARS-Cov-2-nek több ismeretlen jellemzője van. Így például még nem sikerült megállapítani, hogy az egyszer már felgyógyult betegnél kialakul-e immunitás, és ha igen, mennyi ideig tart. „A társadalmi távolságtartás időnkénti bevezetése valószínűleg nem lesz elégséges ahhoz, hogy a SARS-Cov-2 vírus az Egyesült Államokban megmaradjon a kórházak intenzív osztályain belül” – mondta a videókonferencián Stephen Kissler biokémikus és matematikus. Hozzáfűzte: gyógyszerek és hatékony kezelések hiányában „a társadalmi távolságtartásra kétségtelenül szükség lesz”.

A kutatócsoport tagjai szerint a távolságtartás gyakorlatát csakis akkor lehet majd mellőzni, amikor felfedezték a hatékony kezelési módszereket vagy a megfelelő védőoltást. Addig a járvány fellángolásának elkerülésére – változó helyeken és változó időtartammal – muszáj lesz fenntartani ezt a gyakorlatot.

Marc Lipsitch járványügyi szakember arról beszélt, hogy a távolságtartás felfüggesztése közötti időszakokban a koronavírus-járvány nemcsak fellángol, hanem a korábbinál minden alkalommal hevesebb és pusztítóbb lesz, és a vírus egyre szélesebb körben – köztük egészen fiatalok között is – szedi majd áldozatait. Ez azonban a szakember szerint lehetővé teheti a népesség csoportimmunitásának vagy a kollektív immunitásnak a kialakulását is. A tudósok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzó társadalmi távolságtartás káros is lehet, mert megakadályozza a kollektív immunitás kialakulását. Az új típusú koronavírus egyelőre ismeretlen, de biztos, hogy hosszú ideig nem tűnik el – erre a következtetésre jutottak a Harvard Egyetem kutatói.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. április 15. 19:55
És nem mellesleg, más vírus, vagy baktérium is okozhat világjárványt, például az influenza erre bármikor képes. Lehet, hogy ez a század a világjárványok kora lesz, különösen, ahogy a természet kifejleszti az antibiotikumoknak ellenálló rezisztens törzseket, néhány évtizeden belül visszatér az összes mára elfeledett, de 100 éve még nagyon is velünk élő betegség, difétria, TBC, pertusszisz, fekete himlő, lepra, kolera, tífusz, és igen, tömegesen vissza fog térni a pestis is (bár ez utóbbi teljesen ma sem tűnt el). Ezek az élőlények sokkal régebb óta itt élnek a földön, mint az emberiség.
rollotomasi
2020. április 15. 09:40
szepujvilag_setup.exe started
Aerion
2020. április 15. 09:24
Ha elkészül a védőoltás, vagy a gyógyszer, ami hatékony, és valóban elkészül - le is kell gyártani, és át kell oltani vele a lakosságot. A Földön jelen állás szerint 7,7 milliárd ember él, ahhoz, hogy a védekezés hatékony legyen minden háromból két embert be kell oltani. Ez több mint 5 milliárd embert jelent az adott országok lakosságszámának arányos kétharmad arányai szerint. Ahhoz, hogy 5 milliárd embert beoltsanak egy év alatt, minden egyes nap közel 14 millió oltást kell beadni. Ez Magyarország teljes lakosságénak közel másfélszerese. 1 nap alatt. Ha ezt fél évre tervezzük, 28 millió, negyedévre 56 millió ember naponta. Ez utóbbi olyan, mintha Olaszország lakosságát oltanánk be egyetlen nap alatt. Mindenkit. A realitás az, hogy amikor elkészül a védőoltás, ha elkészül egyáltalán valaha, évekig tart majd a Föld népességének átoltása. Persze, minél nagyibb az átoltottság annál kisebb lesz az újabb járvány veszélye, de akkor is évekig tart majd.
Tehetős Totó
2020. április 15. 08:41
Te more, milyen betegség az a kovid? A oan i'stállóm, ha basunk mekhalunk, ha thávolságot tartunkh kihalukhhh....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!