Mi újság ma Olaszországban? – lapszemle az olasz sajtó főbb híreiből

2020. március 11. 12:07

„Az emberek össze vannak zavarodva” – írja főcímében a jobbközép Libero. A lap hozzáteszi, a „rendelkezések és ellenrendelkezések csak káoszt okoznak”.

2020. március 11. 12:07

Az olaszországi jobbközép Libero szerint „az olaszok nem fogadják el a kormány utasításait; sorban állnak a szupermarketekben, mindenki a maga érdekeit követi, zavartalanul lehet mászkálni, ritkák a rendvédelmi erők ellenőrzései. És ezzel a rosszindulatú vírust segítik”.

A balliberális la Repubblica „Még nem elég” főcímmel hozza Lombardia segélykiáltását. Fontana kormányzó és a polgármesterek azt kérik, zárják be a hivatalokat, álljanak le a buszok és a metrók az egész régióban. „A kormány megosztott” – írja a lap. A római újság hozzáteszi, Ausztria és Szlovénia lezárta a határokat, Spanyolország pedig a légiközlekedést.

A liberális La Stampa szintén a lombardiai vezetők kérésére hívja fel a figyelmet. A torinói lap emellett címlapmontázsban hozza Olaszország ikonikus, ámde kiürült („félsivatagi”) torinói, firenzei és római főtereit. Balra alul pedig egy bevásárlókocsi és annak gazdája látható az olasz fővárosból.

A Róma-környéki Il Tempo érdekes járulékos hatásra hívja fel a figyelmet: „a vírus óta egy migráns sem jön” – fogalmaznak, ha szabadon szeretnénk lefordítani a lap üzenetét. A magát függetlennek nevező napilap hozzáteszi: „soha nem volt ilyen a történelemben, 11 egymást követő napon egyetlen bevándorló sem jött ide”. Az Il Tempo szerint az embercsempészek félnek „a bonyodalmaktól”, viszont százak érkeznek Görögországba és Spanyolországba. Tehát a bevándorlók más utakat választottak.

A ligurai XIX. Század című lap szerint Genova mellett közben egy hajókórház lehet, a tulajdonos így próbál segíteni az északi veszélyhelyzet idején.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. március 12. 09:10
"az olaszok nem fogadják el a kormány utasításait sorban állnak a szupermarketekben, mindenki a maga érdekeit követi" Mégis mit tehetnének, haljanak éhen? Mivel nem lehet az utcákon mászkálni sem, igazoltatják az utcán lévőket. A felvásárlás nálunk sem azért indult, mert attól fél a lakosság, hogy kifogy az élelem, hanem azért, hogy ne kelljen menni bevásárolni.
makapaka2
2020. március 11. 16:38
Ahogy Magyarországon iráni diákok, Olaszországban egy tudtával fertőzött pakisztáni , aki nem vonult karanténba, terjesztette a vírust.
makapaka2
2020. március 11. 16:38
Ahogy Magyarországon iráni diákok, Olaszországban egy tudtával fertőzött pakisztáni , aki nem vonult karanténba, terjesztette a vírust.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!