Így blokkolták a demokraták a gazdaságsegítő csomagot Washingtonban

2020. március 25. 16:24

Már majdnem megállapodtak a washingtoni szenátus demokrata és republikánus tagjai a járvány miatti gazdasági kisegítőcsomagról, amikor berobbant a képviselőház demokrata elnöke a saját, különbejáratú javaslatával; és kihasználva a koronavírus miatt távol lévő republikánus szenátorok hiányát, osbtruálta a törvényhozást. Így akcióznak a demokraták koronavírus idején.

2020. március 25. 16:24
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el a washingtoni szenátus az amerikai gazdaság életben tartására és a vállalatok, vállalkozások, emberek kisegítésére szerda virradóra. Ez az amerikai történelem legnagyobb ilyen csomagja. 

Ez sem ment azonban pártvillongások nélkül. A péntek óta folyó, Mitch McConnell republikánus szenátusi elnök által vezetett republikánus-demokrata tárgyalások eredményét vasárnap

majdnem lenullázta Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke,

és nyomában a demokrata szenátorok.

Az akkor még 1,8 ezer milliárd dolláros tervezet megszavazását Pelosival együtt blokkolták a demokrata szenátorok vasárnap este és hétfő reggel is, mondván, hogy az nem a munkavállalókat, hanem a vállalatokat védi – miközben Pelosi különbejáratú tervezete maga inkább a vállalatokra koncentrált, különösen is a légiiparra. Hatvan igen-szavazatra lett volna szükség, ehelyett 47-47 arányban szavaztak a szenátorok a tervezet mellett és ellen. 

A demokraták ráadásul kihasználták, hogy Rand Paul szenátor koronavírus miatt, másik két republikánus szenátor pedig koronavírus-gyanú miatt nem volt jelen a szavazáson. 

„Ez az obstrukció semmire sem jó – mondta beszédében Mitch McConnell vasárnap este. – Reméljük, feltűnik néhány olyan felnőtt a terem túloldalán, aki tisztában van a helyzet súlyosságával.” 

Ezután McConnell folytatta tárgyalásait Chuck Schumer New York-i demokrata szenátorral és Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel.

Nancy Pelosi annak ellenére állt elő vasárnap a saját csomagjával, hogy vasárnap a törvényhozás négy fő képviselője tárgyalt Mnuchinel.

„Benyújtjuk a saját javaslatunkat, ami remélhetőleg versenyképes lesz azzal, amit ők a szenátusban megvitattak” – nyilatkozta Pelosi, aki nem sokkal korábban érkezett vissza Kaliforniából. 

Valójában azonban

Pelosi javaslatában számos olyan kitétel szerepelt, aminek semmi köze nem volt a járvány okozta gazdasági krízishez

– hívta fel a figyelmet Tom Cotton republikánus szenátor, aki egyenesen „abszurd”-nak titulálta a különbejáratú Pelosi-féle elképzelést. 

Az ugyanis többek között azt is tartalmazta, hogy a vállalatok alkalmazottairól faj szerinti statisztikákat kérnének be, amit a támogatás megítélésekor figyelembe vennének; hogy a támogatást kapó vállalatok boardjának egyharmadát a munkavállalóknak kellene választaniuk; és vezessenek be náluk 15 dolláros minimálbért; hogy a légitársaságok széndioxid-kibocsátását 2025-ig ellensúlyozzák; hogy minden egyes repülésről vezessenek széndioxid-kibocsátási statisztikát.

Mitch McConnell szerint a szenátusban minden jól ment a közös javaslat megfogalmazása és elfogadása felé,

amíg Pelosi el nem kezdett partizánakciózni.

A szenátor arra is rámutatott, hogy a demokrata félelmekkel szemben még lett volna idő tárgyalni, ugyanis ha megszavazták volna a vasárnap esti javaslatot, akkor is még harminc óra kellett volna a végső elfogadásához. 

„Magas szinten dolgoztunk együtt öt külön csoportban az előző 48 órában, hogy meg tudjunk egyezni – mondta a republikánus szenátor. – Majd hirtelen feltűnt a demokraták vezetője és a képviselőház elnöke, és megint kezdhetjük elölről.”

Brian Riedl, a New York-i Manhattan Institute kutatója azt írta a demokraták ügyködése kapcsán: „a demokrata szenátorok a legcinikusabb pártoskodásba mentek bele, amit valaha láttam a Szenátusban. Engedték, hogy Pelosi felrobbantson egy pártközi egyezményt.” 

Nicole Kaeding közgazdász megjegyezte: „szeretem, amikor az emberek azt mondják, McConnellnek tárgyalnia kellene. Emberek, ő megtette!” 

De még Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), a demokraták egyik radikális képviselőjének kabinetfőnöke, egyben az AOC-féle „zöld new deal” egyik szerzőjeként ismert Saikat Chakrabarti is nevetségesnek nevezte Pelosit.

Mindenesetre végül megszületett az egyezség, de ha nincs Pelosi partizánakciója, már hamarabb is megszülethetett volna, ami fontos lett volna az amerikai piacok szempontjából. 
 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. március 26. 07:10
az amerikai politikai kultúrában a liberális és a zsidó olyannyira összefonódott, hogy elmosódhat az előbbi és az utóbbi megtámadása közötti határ" mondá Ted Cruz republikánus szenátor. helyesen: az amerikai politikai kultúrában a liberális és a zsidó olyannyira összefonódott, hogy elmosódhat a határ, hogy ha a liberális demokraták támadnak meg hazafias személyeket, szervezeteket, országokat, célokat. lásd itthon: magyargyörgyök, majtényik stb. Ez nem új: A zsidó Pikler Gyula professzor!! a pesti jogi karon, így szólt a magyar diákjaihoz 1901 (!!!!) -ben: Az én célom az, hogy az önök szívéből az olyan kicsinyes fogalmakat, mint haza, nemzet, kiirtsam." hát mit mondjak, vannak tanítványai...
Dorset Naga
2020. március 25. 23:37
Ennek a Pelosinak pont olyan orra van mint Michael Jacksonnak, mikor le akart esni.
Da Vinci
2020. március 25. 23:11
Ezek mindenütt egyformák.
tango47
2020. március 25. 19:37
Azok is meg vannak áldva a maguk Szabó Timeájával, aki bármilyen vén is, legalább olyan ártalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!