Portréfilm Eva Jaslar lengyel-amerikai hárfásról

2020. február 19. 16:04

A lengyel-magyar kormányzati támogatásból készült filmet Budapesten a Wacław Felczak Alapítvány előadótermében mutatták be. Premier a Mandineren!

2020. február 19. 16:04

A portréfilm Eva Jaslar lengyel-amerikai hárfás életét mutatja be, aki a világhírű New York Harp Ensemble (NYHE) alapítója volt 1970-ben, napjainkban pedig a Lengyel Hárfaszövetség Elnökeként tevékenykedik. A film első része bemutatja a háború utáni gyermekkor és a szocializmus zárt világából való emigrálás nehézségeit. A következő rész a NYHE-ben töltött varázslatos éveket eleveníti fel és Eva kapcsolatát a Würtzler-Pniewska magyar-lengyel hárfás házaspárral, akik szintén a NYHE alapítói voltak. Ezt követően a rendszerváltás katartikus öröme és a hazatérés, az amerikai szintű szakmai élet megteremtésének küzdelmeit eleveníti fel Eva. A film befejező részében klipszerűen bemutatásra kerül, hogy világot járt művészeknek sem sikerülhet minden a munkában, hogy a család mindennél fontosabb, és szó esik olyan szerzőkről és zenészekről, akik kevéssé ismertek Magyarországon, de a hárfás világban nagyon is. Zárásként Eva meghatóan beszél a zenészi munkáról, a zeneművészet jövőjéről, a zenészi hivatásról. A filmben számtalan fénykép, videó részlet és zenemű tűnik fel Eva archívumából.

A Nizalowski-ikrek szüleikkel vezetnek egy Európában egyedülálló angol-magyar nyelvű hárfás blogot, ami több, mint 200 cikket tartalmaz a hangszerről, híres hárfásokról, eseményekről, hangszertörténeti érdekességekről. Legérdekesebbek a kortárs művészekkel készített interjúk, videók. A Würtzler házaspárról – A New York Harp Ensemble alapítóiról – és az együttesről több bejegyzés is készült, sőt halála előtt a feleséggel, Barbara Pniewskaval is sikerült egy tartalmas beszélgetést csinálniuk, emellett a Lengyel Intézetben előadást és koncertet is szerveztek Würtzler Arisztid emlékére. Amikor Fanni részt vett 2017-ben egy nemzetközi hárfaversenyen, akkor felfigyelt Eva nevére a felhívásban. Ezek szerint a világhírű NYHE egyik alapítója még él és aktívan dolgozik. A verseny után a lányok megismerkedtek vele, és megemlítették a film ötletét, amit a művésznő lelkesen fogadott. Az ikrek és barátaik már dolgoztak kamerával, hiszen 2014-től van saját együttesük Passed néven, ami hazánkban ismert a popszakmában. 2018-ban lengyel-magyar kormányzati támogatással leforgatták a portréfilmet, amit bemutattak Cieszynben, Krakkóban és Budapesten is, a Wacław Felczak Alapítvány előadótermében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!