Charles Michel Afrikának: Európát nem akadályozzák a múlt terhei

2020. február 10. 10:04

Az ET elnöke Addisz-Abebában beszélt az európai-afrikai kapcsolatokról.

2020. február 10. 10:04

A volt belga miniszterelnök Abiy Ahmed, etiópiai vezető meghívására érkezett Addisz-Abebába, ahol vasárnap este vacsorán vett részt az Afrikai Unió államainak vezetőivel. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, a Politico azonban közzétette Michel beszédének részleteit. „Európának és Afrikának a közös kihívásokra kell összpontosítani, a globális felmelegedésre, és a digitális forradalomra. A változó Európa friss szemmel tekint Afrikára – tisztelettel, optimizmussal, és bizalommal” – mondta.

Michel ezután gratulált az etióp miniszterelnöknek a Nobel-békedíjhoz, amelyet Abiy az Eritreával hosszú ideje fennálló konfliktus megoldása miatt kapott, majd kifejezte Afrika iránti elköteleződését. „Azért vagyok itt, hogy tanúsítsam Európa változását. 27 ország nevében beszélek, amely közül 22-nek nem voltak gyarmatai. Nem akadályozza őket a múlt terhe.” A tanács elnöke kicsit szépített a számokon, mivel öt helyett hét ország is rendelkezett afrikai gyarmatokkal a közelmúltban: Belgium, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Spanyolország, és Portugália.

Bár Michel egész Európa nevében beszélt, a Politico kitért saját országára is. Néhány évvel ezelőtt (Michel miniszterelnöksége idején) ugyanis az ENSZ jelentése szerint az állami szervek felől rasszizmus volt megfigyelhető Belgiumban, amelyet a világszervezet a gyarmati örökségre vezetett vissza. A belga kormány viszontválaszában elismerte a vádakat, de leegyszerűsítésnek minősítette a gyarmati múlttal való magyarázatot. „Belgium megbékél gyarmati múltjával, de ez egy fokozatos és folyamatban lévő ügy” – közölte közleményében akkor a belga kormány.

Beszédje végén Michel a jövőbe tekintett: „Afrika egy vibráló, fiatalos energiával teli, a lehetőségek kontinense. Most egy új évtized hajnalán állunk, készen az együttműködésre. Éljen a szövetség Afrika és Európa között” – zárta beszédét az Európai Tanács elnöke.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. február 10. 18:37
Eddig az afrikaiakat sanyargatták mostmár a fehéreket. Mindegy csak sanyargassanak valakit.
luzitanxaver
2020. február 10. 16:35
"Beszédje végén Michel a jövőbe tekintett" Beszédje végén? Tessenek megtanulni magyarul záros határidőn belül...
gyurcsyg
2020. február 10. 12:22
Akkor most lehet segíteni a lerablottakat, aztán meglátjuk ki lesz jobb gazdasági helyzetben.
Da Vinci
2020. február 10. 11:46
Erre is csak rá kell nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!