Dezső Tamás: Nyugati logikával nem lehet tartós békét elérni Líbiában

2020. január 22. 09:17

A Migrációkutató Intézet igazgatója nem lát esélyt arra, hogy a rációra és érvelésre épülő nyugati logika mentén hozott megállapodások tartós békét eredményeznének Líbiában.

2020. január 22. 09:17

Dezső Tamás szerdán az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott, az arab világban Líbiára igaz leginkább az az alaptétel, hogy a társadalom törzsi-nemzetségi alapon szerveződik. A családot, a klánt, a törzset szent dolognak tekintik, a fegyverszünetnek ezért törzsi alapon, a hét törzsfő megállapodásával, belső békére alapozva kell megszületnie – vélekedett.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására, amely a Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök által vezetett, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány székhelye.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, valamint helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csák Ányos
2020. január 22. 14:08
Minden embernek joga van ahhoz, hogy szabad, jogállami viszonyok közt éljen. Aki ezt tagadja, az nem demokrata
Aranykor
2020. január 22. 12:18
Ha hét törzsfő békét akarna kötni, bizonyára meg is kötné. Bizonyára nagy szerepe van az arab világban a törzsi-nemzetségi szerveződésnek, de aztán ezek is további szövetségekbe rendeződnek. Talán azért Dezsó Tamás azt is kifejthetné, hogy pl. Törökország milyen törzsi-nemzetségi alapon kezdett el nyomulni Líbiában. ... Meg hogy Szirt városát miért éppen egy szalafista milícia vette be az elmúlt hetekben. A törzsi szerveződésen túl azért vallási villongások is vannak az arab és általában véve az iszlám világban. Meg Macron is valami törzsfő lehet ott, hogy továbbra is Haftarral kavar a többi EU ország állásfoglalása ellenében. De talán Dezső Tamás megvalósíthatná a törzsfők közötti békekötést, ha ennyire képben van a líbiai térség mélyrétegi meghatározó tényezőivel. Talán ő lehetne az a karizmatikus személyiség aki egyesíti a törzsfőket egy országos formációban. Ezek után már csak valami kalifát kellene találni, aki az iszlám összes törzsét egy nagy világbékében egyesíti, és így tovább... A viccen kívül, elég rettenetes ez a helyzet, de ez a törzsfőzés is csak egy mitikus megállapítás, amiből csak az érhető, hogy semmi esély semmire, mivel egyes nyugati hatalmak, meg éppen ezt a törzsi-nemzetségi formációt akarják fellazítani. Soros és a hozzá hasonló globalisták nemhogy a törzsi szerveződést nem tűrik, hanem a nemzetit sem, de még az egyéni személyiség integritását sem. Nekik valamiért a káosz a menő.
cambchanglug
2020. január 22. 12:00
M︆︆o︆o︆X︆i︆︆︆︆.︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Veernewl
2020. január 22. 10:22
A helyzet az, hogy igaza van. A "demokrácia és szabadság export" csak rontott a helyzeten. El kellene rajta gondolkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!