A hongkongi tiltakozások áldozataira emlékező szobrot avattak Dániában

2020. január 23. 22:19

Az alkotás a Hongkongban 1997-ben kiállított, a Szégyen oszlopa nevű szobrának módosított változata.

2020. január 23. 22:19

A hongkongi demokráciapárti tüntetők iránti támogatást kifejező, 8 méter magas szobrot avattak fel csütörtökön a dán parlament épületénél.

A rézből készült szobor három hónapig lesz kiállítva, és a hongkongi tiltakozások áldozatainak állít emléket – közölte Jens Galschiot dán művész. Elmondása szerint az alkotás a Hongkongban 1997-ben kiállított, a Szégyen oszlopa nevű szobrának módosított változata. Utóbbi az 1989-es Tienanmen téri, véresen levert események áldozatainak állít emléket.

Az oszlop számos eltorzult testből áll, egyes arcokon sárga sisak és gázmaszk látható. Az avatáson egy „Dánia Hongkong mellett áll” felirat is látható volt. Galschiot elmondta, kitiltották Kínából. Az akciót több dán párt, valamint az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet dániai ága is támogatta.

Hongkongban fél éve egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki tüntetési hullámot, amely mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elv alapján különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

(MTI)

(A kép forrása: hongkongfp.com)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2020. január 26. 23:26
Na de melyik az emlékszobor, a sárga sisakos morgan freeman szobor vagy a háttérben lévő kompozíció, mert ezek stílusa valahogy nem fér össze.
tölgy
2020. január 24. 12:29
Hmmm... egészen munkaigényesnek látszik ez a szobor. Lehet, hogy alkotója jóval a tüntetések kirobbanása előtt elkezdte készíteni?
Csák Ányos
2020. január 24. 09:29
A hong-kongi tüntetők igazi szabadsághősök, akik szembe mertek szállni a 21. század legnagyobb kommunista diktatúrájával. Minden tiszteletet megérdemelnek!
pildar
2020. január 24. 07:05
Érdekes, a Párizsban szétgumilövedékezett sárgamellényeseknek nem jutott szobor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!