Hivatalos, a szocialistáké a kormányalakítás joga

2019. október 09. 06:46

Rebelo de Sousa portugál államfő kedd este fejezte be a konzultációkat a parlamentbe bejutott pártok képviselőivel.

2019. október 09. 06:46

António Costa hivatalban lévő szocialista párti miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra Rebelo de Sousa portugál államfő kedd este. Rebelo de Sousa közleményben tudatta: a nap folyamán a parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszélései, illetve a választási eredmények alapján Costát bízza meg kormányalakítással.

A portugál Szocialista Párt (PS) időközben közölte, hogy Costa szerdán kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat korábbi kisebbségi kormányának baloldali támogatóival. A PS hozzátette, Costa a mindössze négy parlamenti mandátumot nyert Emberek-Állatok-Természet környezetvédelmi párttal, illetve az egy képviselővel rendelkező baloldali Livrével is egyeztetni készül. A portugál államfő egyébként már hétfőn bejelentette, hogy Nagy-Britannia tervezett uniós kiválása (Brexit) miatt akar gyors kormányalakítást Portugáliában a vasárnapi választásokat követően.

A 2015 óta hivatalban lévő António Costa miniszterelnök újbóli jelölése egyáltalán nem váratlan tekintettel arra, hogy az előzetes eredmények szerint a legtöbb szavazatot pártja, a kormányzó PS nyerte a voksok 36,65 százalékát szerezve meg. A szocialistáknak a négy évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan most sem lesz azonban abszolút többségük a törvényhozásban. A PS-nek a 230 fős portugál parlamentben (Assembleia da República) az eddigi 86 mandátum helyett a jövőben 106 képviselője lesz. A fő ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) 27,9 százalékos eredményt ért el.

A kérdés most az lesz, hogy a PS-t vezető António Costa miniszterelnök mely pártokat választja szövetségesnek a kormányzáshoz. Az elmúlt négy évben a párt kisebbségben kormányzott a Baloldali Tömb (BE) és a zöld-kommunista szövetség (CDU) támogatásával. E két erő most is késznek mutatkozik a szocialisták támogatására. Vezetőik közölték, hogy a PS terveitől függ, milyen formában alakítanak szövetséget vele. A BE a voksok 9,67 százalékát szerezte meg, a CDU pedig a 6,46 százalékát.

Portugália azon kevés európai országok egyike, ahol a szocialista párt még mindig erős, és a radikális jobboldalnak nincs jelentős szerepe a politikában.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!