Kisebb migránskaravánt fogtak el a mexikói hatóságok

2019. április 24. 08:15

Az ország elnöke szerint nem szigorítottak a migrációs politikájukon, Trump óhajának eleget téve.

2019. április 24. 08:15

 Tagadta kedden Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, hogy kormánya szigorított bevándorlási politikáján, miután a mexikói hatóságok csaknem 400 bevándorlót vettek őrizetbe az előző nap az ország déli részén. Mexikó nem akarja, hogy migránsok szabadon mozogjanak a területén, mert „voltak problémáink korábban amiatt, hogy bevándorlókat öltek meg” az ország északi részén – idézte a helyi média az elnököt

A mexikói hatóságok csaknem 400 migránst vettek őrizetbe a dél-mexikói Chiapas államban található Pijijiapan közelében. A bevándorlók egy legalább kétezer emberből álló karaván tagjai voltak, akiket a migrációs hatóságok azzal vádolták, hogy bevándorlásügyi tisztségviselőkre támadtak – számoltak be mexikói médiumok. Az őrizetbe vett embereket, akik között nők és gyerekek is vannak, várhatóan kitoloncolják.

A dpa német hírügynökség szerint Mexikó e hétig toleráns volt a területén tavaly óta végighaladó migránskaravánokkal, de sok mexikói kezdi elveszíteni a türelmét velük szemben az után, hogy az Egyesült Államok határőröket helyezett ki a közös határhoz annak érdekében, hogy megbirkózzon az ugrásszerűen megnőtt menedékkérelmekkel, aminek következtében hosszú sorok alakultak ki a határ mentén.

López Obrador tagadta, hogy Mexikó változtat migrációs politikáján az Egyesült Államok nyomására. „Azt szeretnék, hogy ne legyen migráció, pedig annak oka a közép-amerikai szegénység és erőszak” – idézte őt a La Jornada mexikói napilap.

Tonatiuh Guillén, a mexikói bevándorlási hivatal vezetője a belügyminiszterrel közös keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Mexikó márciusban 15 ezer illegális bevándorló toloncolt vissza hazájába. Bár nevezte meg az érintett országokat, a legtöbb migráns Mexikóba Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból érkezik. Guillén felhívta a figyelmet, hogy az országba érkező migránsok harmada fiatalkorú. Beszélt arról is, hogy Mexikó déli részén több mint ezer kubai migránst regisztráltak.

Olga Sánchez Cordero belügyminiszter hangsúlyozta, Mexikó nem tehető felelőssé az országba érkező közép-amerikai migránsok számának ugrásszerű megnövekedéséért. Mint mondta, becsléseik szerint 2019 első három hónapjában 300 ezer menedékkérő igyekezett eljutni az Egyesült Államok déli határához. Mindemellett kiemelte, hogy Mexikónak kötelessége ellenőriznie Guatemalával közös déli határát, az országba bejutó menedékkérőknek pedig tiszteletben kell tartaniuk a mexikói törvényeket és regisztráltatniuk kell magukat az illetékes hatóságoknál.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. április 24. 08:56
Nahát, mi meg pont Mexikónak adunk 2 milliárdot templom felújításra.
justiceforhungary
2019. április 24. 08:28
kiherélni az összeset
koronaszepe
2019. április 24. 08:24
Migránskaraván! Yessss....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!