A Fehér Ház rendszeresen felülbírálta a titkosszolgálat döntéseit

2019. április 01. 22:22

A The Wall Street Journal szerint Jared Kushner is így kaphatott biztonsági tanusítványt.

2019. április 01. 22:22

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház több mint 25 alkalommal bírálta felül a biztonsági szakemberek döntését, és adott ki biztonsági tanúsítványt arra érdemteleneknek – derült ki az amerikai képviselőház egyik bizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumából. 

Az ellenőrzési és reformbizottság azokat a dokumentumokat hozta nyilvánosságra, amelyek Tricia Newbold, a Fehér Ház biztonsági tanácsadójának két héttel ezelőtt a képviselőházi testület előtti tett beszámolójáról készültek.

Newbold, aki több mint két évtizede biztonsági tanácsadó a Fehér Házban, arról számolt be a képviselőknek, hogy az elnöki hivatal mintegy kéttucatnyi tisztségviselőnek és alvállalkozónak adott biztonsági tanúsítványt, holott a biztonsági szolgálat ezt megtagadta tőlük. „Úgy érzem, ez az utolsó reményem arra, hogy újból meghonosítsam a tisztességet a hivatalban” – fogalmazott Newbold. Hangsúlyozta: „rendszerszerű volt”, hogy a Fehér Ház nem vette figyelembe a kérdéses biztonsági engedélyek megtagadását. 

A tanácsadó elmondta azt is, birtokában van az a lista, amely azoknak a tisztségviselőknek a nevét tartalmazza, akiktől nemzetbiztonsági kockázatok miatt megtagadták a biztonsági engedélyt, de később mégis megkapták. Huszonöt személyt jelölt meg, köztük két olyan munkatársat is, aki mind a mai napig a Fehér Házban dolgozik. Mint mondta: mindkettőjüktől azért tagadták meg a biztonsági tanúsítványt, mert jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, a többi között azért, mert külföldi hatalmak befolyása alatt állnak. 

A parlamenti bizottság nem hozta nyilvánosságra az érintettek neveit, de az amerikai sajtóban – köztük a The Wall Street Journal internetes kiadásában – megnevezik Jared Kushnert, Donald Trump elnök vejét, aki egyben az elnök tanácsadója is. Kushnert – az amerikai sajtóban több helyütt megjelent információk és átfogó riportok tanúságai szerint – kifejezetten szoros baráti kapcsolatok fűzik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőhöz és Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörököshöz. 

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a nyilvánosságra került információkat, a parlamenti bizottság pedig beidézte meghallgatásra Carl Kline biztonsági igazgatót, aki Tricia Newbold szerint felelős a vitatott biztonsági tanúsítványok kiadásáért.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2019. április 02. 12:08
Az is egy technika az elnöki befolyás csökkentésére, ha a kulcsmunkatársakra azt mondjuk, hogy nem megbízhatók (pl. nem vettek rész a pride-on, pedig szóltunk nekik). Nem lep meg, hogy ezzel is próbálkoznak, meg az se, hogy Trump tett rá nagy ívben. Az meg már végképp természetes, hogy a saját sikertelen aljaskodásukat is megpróbálják az ellenfél bűneként beállítani...
korona
2019. április 02. 10:14
Jared Jushner-t az USA-ban egyre többen tartják az Antikrisztusnak. Teljesen befolyásolja Trump-ot. Az USA-t már Izraelből irányítják, a megmondók pedig a Rothschild&Co, mert náluk az USA összes aranya.
Lópitzi
2019. április 02. 03:12
Na b+, Amerikában Kushner a főnök, egy punci a Trump házból és már a Golán is a zsidóké. Shalome.
Ekerot
2019. április 02. 00:07
nem russigate-ről van itt szó, hanem inkább ikey-gate-ről, teljesen egyértelmű az elejétől fogva... infiltráció a legmagasabb fokon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!