Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mégis megemlékezhetnek az 1964-es puccsról Brazíliában

2019. március 31. 10:57

Bolsonaro érvelése – miszerint nem ünnepelni akarnak – meghatotta a fellebbviteli bírót.

2019. március 31. 10:57

Megsemmisítette egy brazil bíró szombaton egy másik bíró előző napi döntését, amely megtiltotta a fegyveres erőknek Brazíliában, hogy megünnepeljék az 1964. március 31-ei katonai puccs ötvenötödik évfordulóját. A megemlékezést a katonai múlttal rendelkező Jair Bolsonaro brazil elnök rendelte el. A megemlékezést megtiltó bírói döntés megsemmisítéséről az állam jogi képviseletét ellátó testület számolt be.

A megemlékezést pénteken tiltotta meg egy bíró, azzal érvelve, hogy az megsérti a jogszerűség elvét. Bolsonaro hétfőn utasította a védelmi tárcát arra, hogy „illő ünnepségeket” rendezzen március 31-re a Joao Goulart elnök elleni katonai puccs évfordulójának alkalmából. A puccsot 21 év katonai diktatúra követte. A diktatúrában nem voltak választások, cenzúrázták a sajtót, ezreket üldöztek, kínoztak meg, vagy kényszerítettek száműzetésbe, és mintegy 430 emberről tudni, hogy meggyilkolták vagy nyoma veszett.

Bolsonaro már a tavalyi elnökválasztási kampány során sem rejtette véka alá a katonai diktatúrával szemben érzett rokonszenvét. Szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az 1964-es puccsot az elnök nem tartja államcsínynek, inkább egy olyan eseménynek, amikor a hadsereg és a civil társadalom összefogott annak érdekében, hogy az országot visszatereljék a helyes útra.

Három nappal később Bolsonaro a hétfői bejelentés miatti bírálatokat azzal hárította, hogy az évforduló „nem az ünneplésről szól”, hanem sokkal inkább „az emlékezésről, a kritikáról, arról, hogy lássuk, mi volt a rossz és mi volt a jó”, majd a levont következtetéseket „Brazília javára fordítsuk a jövőben”.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint pénteken számos laktanyában felolvastak egy olyan dokumentumot, amely nem minősíti Joao Goulart elmozdítását puccsnak, sem az azt követő időszakot diktatúrának. A lépés ellen tiltakozott a főügyészség, továbbá emberi jogvédő szervezetek, a befolyásos brazil ügyvédi kamara pedig bepanaszolta a kormányt az ENSZ-szervezeteknél.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Természetes Orbánizmus
2019. március 31. 15:30
A nép döntött elnök akit maga részére választott Brazíliába nem divat az érzékenyités!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!