Trump szükségállapotot rendel el az USA-ban

2019. február 14. 22:21

Trump elnök szükségállapotot rendel el az Egyesült Államokban, hogy az USA nemzeti vésztartalékából építhesse meg a déli határ menti falat.

2019. február 14. 22:21

Donald Trump elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, utána pedig rendkívüli állapotot hirdet – jelentette be közleményében a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders helyi idő szerint csütörtök délután. 

A szóvivő hangsúlyozta: az elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, és hoz egy másik döntést is – beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését – annak érdekében, hogy „biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak". 

Mitch McConnell, a szenátusban többséggel rendelkező republikánus frakció vezetője - Donald Trumpra hivatkozva – már a Fehér Ház bejelentése előtt közölte a hírt a felsőházban. Hozzátette: támogatni fogja a rendkívüli állapot kihirdetését. 

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a bejelentés után közölte: megítélése szerint az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére. A képviselőház demokrata párti többsége „megfelelő választ fog adni" az elnök döntésére – hangsúlyozta. Újságírói kérdésre, amely szerint lehetséges-e, hogy jogilag megtámadja a rendkívüli állapot kihirdetését, Pelosi azt mondta: lehetséges, „ez is egy opció".

A részleges kormányzati leállást megakadályozó törvényről a kongresszusban várhatóan péntekre virradóra szavaznak.

(MTI)

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2019. február 15. 14:46
Von der Leyen megnyugtatja az USA-t https://vilagpanorama.hu/2019/02/15/von-der-leyen-megnyugtatja-az-usa-t/
zakar zoltán béla
2019. február 15. 08:58
ÍGY KELL!
mer-kell
2019. február 15. 07:42
Szarosgyuri, ezt miért nem bojkottálja?
balbako_
2019. február 15. 06:53
Megunta a hivatalnokok packázásait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!