Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

2019. január 31. 13:25

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen.

2019. január 31. 13:25

Elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét csütörtökön az Európai Parlament (EP).

A brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban.

Az Európai Parlament határozottan elítélte a Nicolás Maduro vezette rezsim által gyakorolt elnyomást és erőszakot, amely már sok emberéletet követelt, valamint szolidaritását fejezte ki Venezuela lakosságával.

A dokumentumban követelték, hogy a hatóságok vessenek véget az emberi jogok megsértésének, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Végezetül az EP megerősítette a venezuelai parlament iránti támogatását, amely – mint közölték – az országban az egyetlen legitim, demokratikusan megválasztott intézmény, és ezért mielőbb helyre kell állítani a jogköreit.

„Európa nem maradhat közömbös, amikor az emberi jogok és a demokrácia védelméről van szó. Európa nem pusztán egy hely, hanem egyúttal egy eszme és egy törekvés is. A venezuelai tüntetők nem európaiak, de ugyanazokért az értékekért harcolnak, mint mi” – hangsúlyozta Esteban González Pons, a néppárti EP-frakció alelnöke.

Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte a magát múlt héten ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidót, de az Európai Unió óvatosabban nyilatkozott eddig. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve több tagállam, például Németország, Franciaország és Spanyolország nemrég hangsúlyozta: készek elismerni Juan Guadiót, ha napokon belül nem írnak ki választásokat Venezuelában.

(MTI)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. január 31. 23:38
(bemásoltírás)ÚjVilágtudat------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- AZZAL, HOGY NAGY- BRITANNIA MEGTAGADTA VENEZUELA ARANYÁNAK VISSZAADÁSÁT, MEGSZŰNT LÉTEZNI, MINT A VILÁG PÉNZÜGYI KÖZPONTJA Az a tény, hogy a Bank of England befagyasztotta Venezuela aranytartalékát, egy jelzés valamennyi ország számára, amely szemben áll az amerikai érdekekkel, hogy vigyék haza a pénzüket, Richard Wolff közgazdász professzor szerint, aki a Democracy at Work társalapítója. A professzor elmondta, hogy Nagy-Britannia és központi bankja az "Egyesült Államok nyomása alatt áll." "Ez egy jelzés minden olyan országnak, amelynek nehézségei vannak vagy lehetnek az Egyesült Államokkal, hogy jobb, ha elviszik a pénzüket Angliából és Londonból, mert ez már nem az a biztonságos hely, amely egykor volt," - mondta. A Bank of England jelenleg 1,2 milliárd dollárnyi arany visszaadását tagadta meg a venezuelai elnök, Nicolas Maduro kormányától, Washington azonban sürgeti, hogy adják azt az Országgyűlés elnökének, Juan Guaidónak. A múlt héten az USA támogatásáról biztosította Guaidót, mint Venezuela legitim vezetőjét, miután önmagát ideiglenes elnökké nyilvánította. Wolff professzor szerint Venezuela olajának ellenőrzése Washingtonban mindig is sürgős kérdés volt. Azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia, mint globális hatalom összeomlása, amelyet a Brexit felgyorsított, most újabb mérföldkőhöz érkezett. "Az egyik azon kevés dolog közül, ami Nagy-Britanniának megmaradt, az a pénzügyi központ, amelynek szerepét London töltötte be nagyon sokáig. És az egyik módja annak, hogy pénzügyi központ maradj, ha nem játszol más emberek pénzével," - mondta. A közgazdász hozzátette, hogy egyedül Venezuelának van joga meghatározni, aki a pénzt a brit bank gondoskodására bízta, hogy mi történik vele, és nem a Bank of England-nek. "Biztosak lehetünk benne, hogy a világ minden kormánya átgondolja, hogy bármilyen pénzt is Londonba vigyen, ahogyan régen tették, amikor látják ezt a politikai manipulációt azokkal a pénzekkel, amelyeket rábíztak a britekre. Ez nagyon veszélyes a világra, de különösen Nagy-Britanniára nézve," - mondta Wolff. "A britek azt mutatják, hogy nyilvánvalóan nem maradhatnak semlegesek, ahol az ember biztonságosan elhelyezheti a pénzét," - tette hozzá a professzor. (1)
Pelso j.
2019. január 31. 15:48
Kiváncsi lennék a magyar külügy közvetlenül ehhez fűzött állásfoglalására.
1000bocs
2019. január 31. 15:42
Szerintem hagyjuk a picsába a választásokat mostantól. Elég ha a globalista vezetők elismernek valakit, a választók meg le vannak... Most tényleg. Ez nem politikai oldal kérdése...ez most már így fog menni? Még csak egy baráti bombázás sincs, vagy legalább egy ötmillió dolláros Majdan? Leülünk, megbeszéljük, és holnaptól az az elnök akit mi választunk?
Senye Péter
2019. január 31. 15:24
Nem kell ezt a dolgot elsietni. Ha a hadsereg a maga módján (a kimondhatatlan nevű) Guaidó mellé áll, akkor majd lehet egy darabig sajnálkozni a szörnyűségeken, aztán idők múltával tudomásul is vehetik a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!