Balkán-szakértő: A macedónok nem érezték, hogy dönteniük kell

2018. október 01. 19:46

A macedónok nem érezték, hogy dönteniük kell az ország nevének megváltozásáról – vonta meg a vasárnapi érvénytelen szavazás mérlegét Ördögh Tibor Balkán-szakértő.

2018. október 01. 19:46

A macedónok nem érezték, hogy dönteniük kell az ország nevének megváltozásáról – értékelte Ördögh Tibor Balkán-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a vasárnapi érvénytelen népszavazást.

Macedóniában az érvényes népszavazáshoz szükséges ötven százalék helyett mindössze a szavazásra jogosultak harmada ment el, a válaszadók 91 százaléka viszont a névváltoztatásra szavazott. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szerint a macedónok nem akartak egyértelmű nemet mondani, mert talán érezték, hogy ez történelmi pillanat, viszont egyértelmű igent sem tudtak mondani arra, hogy megváltozzon az ország neve, és ezzel később az ő életük is. 

Ördögh Tibor megjegyezte: a népszavazást érvénytelensége ellenére mind a kormánypárt, mind az ellenzék saját sikereként könyvelte el. A kormánypárt azért, mert a válaszadók többsége igent mondott a névváltoztatásra, az ellenzék pedig azért, mert sokan távolmaradtak, ahogyan azt ők kérték.

Kitért arra: a végső döntést a parlament mondja ki, az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség, 120-ból 80 igen szavazat kell.  Ehhez a kormánypártnak kilenc ellenzéki szavazatot is meg kell szereznie.

Úgy fogalmazott: „nehéz menet jön”, és akár az is előfordulhat, hogy a szomszédos Albánia „segít” meggyőzni az ellenzéket, mint ahogy az sem kizárható, hogy a kormánypárt megvásárolja a szükséges szavazatokat.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!