Brazil elnökválasztás: a jobboldali jelölt nevethet a végén

2018. augusztus 22. 15:43

Jair Bolsonaro jobboldali jelölt kerülhet ki győztesen a korrupciós vádak miatt 12 év börtönre ítélt Lula exelnök kizárásából az októberi brazil elnökválasztáson.

2018. augusztus 22. 15:43

A jobboldal jöhet ki győztesen az októberi brazil elnökválasztásból a Datafolha szerdán publikált közvélemény-kutatása szerint – írja a Reuters.

Ugyanis ha nem számítjuk az indulástól jelen állás szerint eltiltott – és magasan a legnépszerűbb – Luiz Inácio Lula da Silva baloldali jelöltet, a közvélemény-kutatásokat Jair Bolsonaro jobboldali jelölt vezeti (a munkásságáról szóló összefoglalónkat itt olvashatja). Rá a legutóbbi, júniusi kutatáshoz képest 3 százalékponttal többen, a választók 22 százaléka szavazna. 

A második helyen a Lula da Silva alatt környezetvédelmi miniszterként is tevékenykedő Marina Silva áll, ugyanakkor lemaradása egyáltalán nem csekély, ő 16 százalékot kapna a júniusi 15 helyett.

A főleg a vállalkozások között és üzleti körökben népszerű Geraldo Alckmin két hónappal ezelőtt még 7 százalékon állt, most 9 százalékos a támogatottsága.

A korábbi munkáspárti elnök Lulát egyébként pártja még múlt héten regisztrálta saját jelöltjeként az elnökválasztásra, ám a választási bizottság minden bizonnyal eltiltja majd az indulástól, miután a jelölt elnöksége alatti korrupciós vádak miatt 12 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Ennek ellenére népszerűsége töretlen, indulása esetén minden bizonnyal ő lenne a választások legnagyobb esélyese.

A hadsereg köreiből érkező, jobboldali Bolsonaro eközben a fegyvertartási szabályok lazításáért kampányol, mondván, hogy ezzel lehetővé válna a bűnözés elleni hatékonyabb fellépés. Az elnökjelöltet ugyanakkor számos vád érte állítólagos, nőket, melegeket, feketéket és őslakosokat becsmérlő kijelentései miatt. Ennek ellenére Lula kizárása esetén Bolsonaro kerülhet ki győztesen a választásból, akinek népszerűsége leginkább a politikai elit korrupt mivoltából adódik.

Lula helyett a Munkáspárt színeiben Fernando Haddad korábbi Sao Paoló-i polgármester indulhat, akinek bár támogatottsága jelenleg igen alacsony, Lula nyílt kiállásával akár a második fordulóba jutásra is esélyes lehet. Erre Haddadnak már csak azért is jó esélye van, mivel párttársa, Lula támogatottsága jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban: a júniusi, 30 százalékos érték után már 39 százalékon áll. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!