A forradalom felfalja gyermekeit: saját párttársa nevezte antiszemitának és rasszistának Jeremy Corbynt

2018. július 18. 19:22

A brit Munkáspárt elnöke kemény megjegyzést kapott, az azt hangoztató zsidó származású képviselő ellen pedig eljárás indul.

2018. július 18. 19:22

„Kibaszott antiszemitának” és „rasszistának” nevezte a brit Munkáspárt elnökét a párt egyik befolyásos képviselője – írja az Independent.

A párt magát szocialistaként jellemző elnöke, Jeremy Corbyn ellen a zsidó származású Margaret Hodge, a munkáspárti Blair- és Gordon Brown-kormányok meghatározó tagja emelt szót. Úgy tűnik azonban, hogy a pártelnök nem vette jó néven az éles kritikát, Corbyn irodája legalábbis az Independent kérdésére közölte, „eljárás indul” a képviselő ellen. 

Corbyn szóvivője elmondta, a párt szabályzata tiltja a képviselők számára a tiszteletlen viselkedést, mely a párt rossz hírnevét keltheti. „Az ön által tanúsított viselkedés teljeséggel elfogadhatatlan a Munkáspárt a kollégák közötti viszonyra vonatkozó parlamenti szabályzata szerint” – közölte a szóvivő Hodge-val, aki egyébként családját a holokauszt idején veszítette el. Hozzátette: nem az a baj, ha a képviselők szót emelnek a vitatott ügyek ellen, és ezeket Corbyn kész is megvitatni a munkáspárti tagokkal.

Hodge az antiszemita-kártyát még a parlament alsóházában játszotta ki egy Brexitről szóló fontos parlamenti szavazás után. Sajtóhírek szerint pártelnökének azt mondta: „kibaszott antiszemita, és rasszista vagy...bebizonyítottad, hogy nem szeretnél hozzám hasonló embereket a pártba”. Corbyn erre úgy felelt: „sajnálom, ha így érzed”.

Munkáspárti források megerősítették, a párbeszéd valóban lezajlott, azonban Hodge már nem akart válaszolni a további megkeresésekre.

Az ügyet még pikánsabbá teszi az is, hogy a Munkáspárt Corbyn-pártiak által irányított Nemzeti Végrehajtó Bizottsága épp idén fogadott el egy új magatartási kódexet. Ebben kimondják, az antiszemitizmus rasszizmus, és ezáltal elfogadhatatlan. Ugyanakkor azt is beleírták: az Izrael állammal szembeni kritikák nem tekinthetők automatikusan antiszemitizmusnak. 

Emellett leszögezték: az ezzel kapcsolatos vitás megjegyzések sem minősülnek antiszemitizmusnak mindaddig, míg nem specifikus antiszemita tartalommal, avagy más, bizonyíthatóan antiszemita szándékkal jelentkeznek.

A zsidó szervezetek felháborodását az is kiváltotta, hogy a kódex kimondja, Izrael állam létezése rasszista törekvés, és több izraeli kormányzati politikát is a nácik viselkedéséhez hasonlított. A megfogalmazáson a párt korábbi elnöke, Ed Miliband is kiakadt, Ian Austin munkáspárti képviselő pedig „teljességgel szégyenteljesnek” nevezte azt.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2018. július 19. 07:01
"Hodge-val, aki egyébként családját a holokauszt idején veszítette el" *** vagy nem a wiki szerint nem, Hogde születi egyiptomi zsidó kufárok voltak - és nyoma sincs a holokauszt hatásának az életükre https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Hodge
Rugo
2018. július 19. 06:50
"a kódex kimondja, Izrael állam létezése rasszista törekvés, és több izraeli kormányzati politikát is a nácik viselkedéséhez hasonlított" *** emiatt akadt ki Miliband, Hodge és a többi zsidó (mert a Munkáspárti dokumentum támadja Izraelt)
írmag
2018. július 18. 22:21
Növekszik az antiszemitizmus Magyarországon?
Peter8811
2018. július 18. 20:50
És ezek lőtték le Radnóti Miklóst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!