Az antifák hőse

2018. június 11. 15:16

Che Guevara életének feldolgozása, emlékének megjelenítése és jelenkori megítélése a kettős mérce vegytiszta megjelenése.

2018. június 11. 15:16
Szabó Ákos

„Az európai balliberális eszmeiség, amelynek teljes csődjét a tömeges, erőszakos bevándorlás 2015-ös manifesztálódása idején újra megtapasztalhattuk, évtizedek óta próbál idolokat produkálni. Olyan személyeket, akik életútjuk, gondolkodásmódjuk alapján a balliberálisok számára követendő példák lehetnek. Nincs könnyű dolguk, hiszen például Sztálint mégsem lehet példaként bemutatni a jövő generációi számára (bár az olasz Perugia futballszurkolói meccsről-meccsre megteszik), Lenint hasonlóan nem lenne szerencsés, de valakit mégiscsak jó volna a baloldal számára értékválságos időkben bálványként tisztelni. Fejükben a megoldást egy argentin orvos jelenti, aki kilencven évvel ezelőtt született Rosarióban, és akinek arca jelenleg is számtalan antifa, anarchista, szélsőbalos megmozdulás tagjainak ruházatát díszíti. Ernesto Che Guevaráról szól az írás. (...)

 

Sajnálatos módon Che Guevara életének feldolgozása, emlékének megjelenítése és jelenkori megítélése – legalábbis a balliberális politikai körök által – a kettős mérce vegytiszta megjelenése. Ugyanis azt még legelvakultabb hívei sem tagadhatják, hogy Guevara személyesen vett részt a kubai munkatáborok felállításában és Batista elnök híveinek megtizedelésében, ergo vér tapad a kezéhez. Az ideológia, amelyben feltétel nélkül hitt, több mint százmillió áldozatot szedett világszerte a Szovjetuniótól kezdve, Magyarországon, Csehszlovákián és Kínán át egészen Kambodzsáig. Éppen ezért védhetetlen, hogy Che Guevara képe kitűzők, pólók, zászlók és mobiltokok sokaságát díszíti a földön, szem előtt nem tartva emberek tíz- és százmillióinak érzékenységét, olyan emberekét, akiket személyesen is megnyomorított a kommunizmus, vagy épp nagyszüleik elbeszéléseiből értesültek azon borzalmakról, amelyeket át kellett élniük. Persze, megszokhattuk ezt az elmúlt évtizedekben, amikor a kommunizmus bűneit bagatellizálták, relativizálták, mégpedig nemcsak a hétköznapok emberei, hanem vezető politikusok is. Elég itt a brüsszeli bürokraták Marx-szobor avatására gondolnunk, vagy Horn Gyula hírhedtté vált »Na, és?« mondatán elmerengenünk.

Mindazonáltal reménykedjünk abban, hogy a jövőben a múlt ilyetén jellegű, egyoldalú bemutatása meg fog változni, mi is tehetünk arról, hogy a jövő évi Európai Parlamenti választáson olyan erők győzedelmeskedjenek, akik szerint semmi szüksége ennek a kontinensnek Marx vagy épp Che Guevara szobrokra.”

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xoltan
2018. június 12. 23:06
Nem vagyok egy Guevara fan, de: "Guevara személyesen vett részt a kubai munkatáborok felállításában és Batista elnök híveinek megtizedelésében, ergo vér tapad a kezéhez." Ok ezt o csinalta. Meg ezt is. "La Cabaña börtön-erőd parancsnokaként számos ember elítélését és kivégzését irányította, ezek között voltak a Batista-hadsereg egyes parancsnokai, a BRAC (Buró de Represión de Actividades Comunistas, „Kommunista Tevékenységet Visszaszorító Hivatal”), a titkosrendőrség háborús bűnökkel vádolt tagjai. A kivégzettek számáról különböző becslések vannak, 179-től 2000-ig." Gondolom a BARC sem csupa angyalok gyulekezete volt. Meg aztan eredetileg "csak" a ''nem egyuttmukodo" vallalat vezetoket vittek ide. Ha jol ertem Guevara halala utan szelesitettek ki a funkciokat. "Az ideológia, amelyben feltétel nélkül hitt, több mint százmillió áldozatot szedett világszerte a Szovjetuniótól kezdve, Magyarországon, Csehszlovákián és Kínán át egészen Kambodzsáig." Az iro itt elszall. Guevara nem vezette sem Magyarorszagot, sem Kinat sem a Szovjetuniot. Nem felelos erte ami ott tortent, akarhogy kalimpal az iro. Persze a kommunizmus csunya dolog, de azert a kommunizmus osszes bunet Guevarara verni eleg kepmutato. Ezzel az erovel az iro miert nem viseli az osszes magyar bunet? Pfuj milyen undorito ez az iro! Hiszen o is magyar, sok magyar kommunista volt es mar ott is vagyunk a millionyi halott kinainal. Lehet miert utalni Guevarat az alapjan is amit o maga tett. Sokkal tisztessegesebb.
Box Hill
2018. június 11. 21:33
Kommunista káderpolitika: Amikor a Kubai Nemzeti Bank új forradalmi elnököt keresett, a poszt betöltése a következőképp zajlott a sajtófotós René Burri történetében: „Castro egyik szárnysegéde megkérdezte ‘van-e “economista” (közgazdász) a szobában?’ Erre, mindenki meglepetésére, Che feltette a kezét. Mivel mindenki félt tőle, megszavazták a bank elnökének. Később tisztázódott, hogy Che félrehallotta a kérdést. Azt gondolta a kérdés az volt: Van-e kommunista a szobában?
balbako_
2018. június 11. 17:48
Marx is és Che is(és persze MAO) a '68-ok ikonjai voltak. Most az EU-ban pöffeszkedő trottyos forradalmárok emlékeznek velük a daliás időkre.
a hun
2018. június 11. 17:42
Vér éppenséggel szárad Sarkozy*, Merkel**, Churchill*** lelkén is. Persze lehetne itt összeállítani egy hosszú listát is, hasonlókról. *Líbia **Migránsok általi ságok ***Drezdaettős mérc -ha már kettős mércéről szól a vaker...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!