Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Felgyorsult az antarktiszi jégolvadás

2018. június 13. 20:54

A század végéig 15 centit emelkedhet a tengerszint.

2018. június 13. 20:54

Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint.

A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje 7,6 millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben – mutatta ki egy 84 szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányában „az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését” adta. A jégvesztés 2012 óta évente 219 milliárd tonnát tesz ki, korábban 76 milliárd tonna volt. Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, 58 méterrel emelné meg a tengerek szintjét.

„A meredek növekedés nagy meglepetés számunkra” – mondta Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a Reuters brit hírügynökségnek. A jégveszteség a Nyugat-Antarktiszon és az Antarktiszi-félszigeten a legnagyobb, ahol az óceán melegebb vize olvasztja a gleccserek végén elterülő lebegő selfjeget, lehetővé téve, hogy a szárazföldön feltorlódott jég gyorsabban omoljon a tengerbe – olvasható a tanulmányban.

Egyetlen milliméter globális tengerszint-emelkedés egyenlő 360 milliárd tonna elolvadt jéggel, vagy egy olyan képzeletbeli óriás jégkockával, amelynek minden oldala hét kilométer hosszú. A tengerek szintje mintegy húsz centimétert nőtt az elmúlt évszázadban, amit főként az óceánokban lévő víz természetes térfogatnövekedése okozott, ahogy melegedett, valamint a Andoktól az Alpokig a gleccserek olvadása. Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint ebben az évszázadban 30-100 centiméteres vízszintemelkedés várható.

Sheperd közölte, az Antarktisz jó úton van afelé, hogy mintegy 15 centiméterrel emelje a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést. Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak – tette hozzá a kutató. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet számos nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2018. június 14. 21:34
A Katolikus Egyház tanítása szerint , akár egy pápa is kerülhet a pokolba.
Rony Tronco
2018. június 14. 19:45
A víz fajsúlya 1, a jégé 0,9. Azaz 1 m3 jég csak 900 liter víz. Először a vízi jég olvad el, ami nem emel semmit gyakorlatilag. Ha majd az elolvad, akkor olvad a szárazföldi. Azt nem értem, hogy a NATURE-t hogy lehet ilyen marhaságba behúzni. A pénz beszél, de kinek az érdeke? Még az hiányzik, de kutatható, hogy a tengeri geokémiai mészkő képződéstől emelkedik a vízszint, mert a sok széndioxidot veszi fel ez a folyamat. Hajrá "kutatók", lehet pályázni.
Akitlosz
2018. június 14. 19:32
"A tengerszint-emelkedés veszélyeztet számos nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát." Megérdemlik. A saját szabad akaratukból építették a városukat és az országukat árvízveszélyes helyre. Az emberek általában túl lusták ahhoz, hogy hegytetőkön lakjanak. A tenger- és folyóparti alacsony területeken, ártereken szeretnek lakni, annak tudatában is, hogy árvízveszélyes. Úgyhogy nem kell őket sajnálni. A nápolyiak is pontosan tudják, hogy ha egyszer nagyon kitörne a Vezúv és a kitörés Nápolynak venné az irányt, akkor a város és a lakóinak a jó része menthetetlen. Vannak akik szeretik az izgalmakat, úgyhogy nem kell sajnálni sem New Yorkot sem Hollandiát. Nem valami előre nem látható katasztrófa fenyegeti őket, hanem előre látható, ennek pontos tudatában építkeztek oda.
Akitlosz
2018. június 14. 19:22
"Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, 58 méterrel emelné meg a tengerek szintjét." Biztos, hogy nem. Az Antarktisz szárazföld. Ha esik a jég aztán elolvad, akkor a vizet felszívja a föld és nem kerül bele a tengerekbe. Egészen más kategória, mint a megfagyott tengervíz felolvadása a tengerparton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!