Kína az iráni atomprogram fenntartására szólít

2018. május 02. 15:34

Kína volt a hatodik állam, aki a 2015 nyarán született atomalkut megkötötte Iránnal.

2018. május 02. 15:34

Kína arra szólított fel szerdán, hogy tartsák fenn az Irán atomprogramjáról kötött nemzetközi megállapodást.

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) immár tíz alkalommal igazolta, hogy Irán tartja magát a nemzetközi megállapodáshoz, mindemellett pedig szigorú intézkedések biztosítják, hogy betartja az abban foglaltakat - mutatott rá Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Irán atomfegyverkezését illető vádjaira reagálva. A szóvivő hangsúlyozta, valamennyi érintett félnek a hosszú távú érdekeket kell szem előtt tartania, és ragaszkodnia kell a megállapodás fenntartásához. 

Benjámin Netanjahu hétfő este az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva azt állította, hogy Irán nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ezt követően bejelentette, hogy tárgyalni fognak az izraeli bizonyítékokról az illetékes államokkal.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország mellett Kína volt a hatodik állam, aki a 2015 nyarán született atomalkut megkötötte Iránnal. Az egyezség értelmében Irán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a Nyugat a szankciók nagy részét feloldotta.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2018. május 02. 18:09
Nem, Kína nem az iráni atomprogram fenntartására szólít fel, hanem a nemzetközi felügyeletről szóló hathatalmi egyezmény fenntartására. Ha valaki ingyen hülye, az még érthető lenne, de ti ezért pénzt kaptok basszátok meg! Ilyen szarul végzett melót megfizetnek nektek, nyelvi kontároknak? Már tényleg akkora a munkaerő hiány, hogy már magyarul sem kell tudni nálatok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!