Nem fogott kezet, nem kapott francia állampolgárságot a muszlim nő

2018. április 23. 18:51

Az Államtanács is jóváhagyta a döntést, amellyel visszautasították a kézfogást vallási okokból visszautasító muszlim nő állampolgársági kérelmét.

2018. április 23. 18:51

Mégis megtagadták az állampolgárságot attól az algériai asszonytól, aki a francia állampolgársági papírjainak átvételekor vallási okokból nem volt hajlandó kezet fogni a hivatalnokokkal – írja az Index. 

A hivatal azzal indokolta az állampolgárság megtagadását, hogy az asszony képtelen az asszimilációra. 

A sajtó beszámolói szerint az asszony jelezte, hogy a dokumentumok átvételekor „vallási okok miatt” nem hajlandó kezet fogni a ceremóniát vezető férfi hivatalnokkal, a prefektúra titkárával, illetve az ott megjelent megyei képviselővel, aki szintén férfi volt. Az iszlám tanítása szerint ugyanis a férfi és a nő közötti testi kontaktus tiltott, ha nem rokonokról van szó. 

Erre a titkár ott helyben megtagadta az állampolgárság megadását.

Az eset 2016. június 24-én a dél-franciaországi Grenoble-ban történt, ám azóta szélesebb társadalmi vitát is kiváltva felsőbb szinteket is megjárt.  2017-ben Bernard Cazeneuve akkori miniszterelnök erősítette meg a prefektúra döntését: visszautasította az asszony állampolgársági kérelmét.

A történetnek az kölcsönöz aktualitást, hogy most az Államtanács is állást foglalt a kérdésben: megtagadható az állampolgárság a megtagadott kézfogás miatt, vagyis a honosításnak mindenképp feltétele az asszimiláció. És ha egy bevándorló ezt nem tartja be, és visszautasítja a francia mindennapi élet legalapvetőbb szabályait, megtagadható tőle az állampolgárság akkor is, ha minden egyéb jogi feltételnek megfelel.

Franciaországban – a legutóbbi adatok szerint – 2016-ban 120 ezren kaptak állampolgárságot, 21 ezren házasság útján szerezték azt meg.

 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2018. április 24. 18:15
Ha európai arab földre lép, ugyan nem kell-e betartania az előírásaikat? Ha nálunk akarsz élni, tartsd be te is a miénket, de haza is lehet menni.
TAVIROZSA
2018. április 24. 15:22
Szerintem már a határokon, az országba beérkezés lehetne ilyen tesztet végezni, nőket férfiak üdvözölnék kézfogással, férfiakat pedig nők fogadnák, és a disznósajt kóstoltatást is be lehetne vezetni - szigorúan az európai értékek védelme miatt !! :D :D
Edvind Johnsson3.0
2018. április 24. 08:42
Tiltakozott már a TASZ?
Hunyadi Mátyás
2018. április 24. 08:32
Aki Európában akar élni az viselkedjen európai módra. Ez a legkevesebb ami elvárható tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!