Börtönbe vonul a brazil exelnök

2018. április 05. 08:31

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korrupciós botrányba keveredett.

2018. április 05. 08:31

Börtönbe vonul Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök – mondta ki a brazil legfelsőbb bíróság az Euronews tudósítása szerint. A bírák 6-5 arányban szavazták meg, hogy az exelnök a fellebbezés idején nem maradhat szabadlábon.

A volt baloldali államfőt 12 év börtönbüntetésre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt. Lula da Silva úgy kommentálta a híreket, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, hogy ne indulhasson az októberi elnökválasztáson.

Emögött egyébként van némi igazság: a közvélemény-kutatások szerint legalábbis ő lenne a legesélyesebb jelölt a voksoláson, de személye meglehetősen megosztó. Kedden több mint húszezren bebörtönzését, több ezren pedig felmentését követelték Sao Paolóban.

A politikus Brazília első munkásosztályból származó elnöke volt, és hivatalából való távozása óta is kiemelkedően népszerűnek számít. Most erre vet árnyat a vesztegetési botrány, mely alapján Lula da Silva legalább 1,1 millió dollárnyi kenőpénzt kaphatott az OAS SA brazil építőipari vállalattól.

Lula da Silva 2003 és 2011 között vezette Brazíliát, a korrupciós vádak 2016-ban érték utol, ekkor ítélték el először. Fellebbezését az alsóbb bíróságok nemcsak nem fogadták el, de 9-ől 12 évre növelték a büntetés időtartamát.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2018. április 06. 06:50
Ezért retteg, ezért mocskolódik, ezért fenyegeti Orbán és a kommunista, tolvaj fidesz maffia.
küllő
2018. április 05. 18:06
A püffedt pávatáncos és csürhéje is így fog járni, ha veszítenek. Ezért rettegnek !!
Demonic infestation
2018. április 05. 08:56
Gyurcsány azt mondaná erre: Lószart mama! Lárifári!
Mindjárt
2018. április 05. 08:39
Ezért retteg és fenyegeti a hibbant diktátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!