Az olasz kormányalakításon dolgozik Roberto Fico

2018. április 24. 17:22

Tárgyalásba kezdett az olaszországi választáson győztes Öt Csillag Mozgalom és az eddig kormányzó Demokrata Párt a kormányalakításról.

2018. április 24. 17:22

Ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) lezárja a Ligával való párbeszédet, a Demokrata Párt lehetségesnek tartja az M5S-szel közös kormánymunkát – jelentette ki a balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője kedden, az olasz kormányalakításról szóló tárgyalási folyamatban.

Maurizio Martina azután nyilatkozott, hogy találkozott Roberto Ficóval, a képviselőház elnökével, az M5S politikusával. Roberto Ficót az államfő hétfőn bízta meg, hogy mérje fel az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségét. Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy reagált, hogy ha az M5S a PD-vel alakít kormányt, a jobbközép „bevonul” Rómába. Ezzel az egykori olasz fasiszta párt 1922-es római megmozdulására utalt, amellyel Benito Mussolini hatalomra jutott. Salvini a közösségi oldalán azt írta, a PD visszatérésével ismét nem az olasz választók, hanem Brüsszel akarata szerint alakul kormány Rómában, és visszatér az illegális bevándorlás Olaszországba. 

A PD ügyvezetője, aki Matteo Renzi főtitkár választások utáni lemondása óta vezeti a pártot, kijelentette: ha az M5S végleg lezárja a kormányalakítási egyeztetést a Ligával, akkor ez új helyzetet teremt. A PD kész együttműködni, a párt vezetősége elmélyíti a közös munka lehetőségeit – mondta Maurizio Martina, megjegyezve, hogy ez a PD és az M5S programpontjainak egyeztetését jelenti. Hangsúlyozta, hogy a külpolitikában például a PD több Európát akar, egy új európai korszak megteremtését Franciaországgal és Németországgal, az M5S követte szuverenista és nacionalista politika helyett. 

A Demokrata Párt a március 4-i parlamenti választások után elutasította a koalíciót, és bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Az M5S-szel közös kormány lehetősége most megosztja a pártot: a PD egy része szerint ez váratlan segítséget nyújthat a választásokon a jobboldali pártszövetség és az M5S mögött harmadikként szereplő PD-nek. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

A párt más része viszont úgy látja, a populista M5S-szel közös kormány végső csapás lenne a PD számára, amely ezzel a szétesést kockáztatja. A PD Matteo Renzi vezette szárnya határozottan ellenzi az M5S felé nyitást, miután az M5S az utóbbi öt évben szüntelenül támadta a PD-kormányt.

A választásokon több mint 32 százalékkal teljesített M5S és a valamivel 18 százalék feletti PD, valamint a kormánykoalícióhoz csatlakozni kész balközép Szabadok és Egyenlők (LeU) a 630 fős képviselőházban 347, a 315 fős szenátusban 145 mandátumot tudhatna magáénak.

Elemzők szerint nem kizárt, hogy az M5S a PD felé nyitással igyekszik nyomást gyakorolni a Ligára, hogy Matteo Salvini a jobboldali pártszövetség többi tagjával, főleg Silvio Berlusconival szakítva minél gyorsabban az M5S-szel alkosson kormányt. 

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranykor
2018. április 25. 16:41
Ez az MTI-s tudósítás újból igen fura lett. Salvini római tiltakozó sétája kapcsán csak egy baloldali lapnak jutott még eszébe az MTI tudósítóján kívül Mussolini menete, és ők is csak nagyon óvatosan fogalmaztak. De az MTI-s nő logikája nyomán a magyar ellenzék tiltakozása a nekik nem tetsző kormányalakítási szándék miatt is Mussolini-féle megmozdulás... Egyébként meg ez a Fico az 5 Csillag Mozgalom szélsőbalos ágának a vezéralakja, és még a nagyon baloldali Repubblica is kiakadt rá a napokban, mert 20 katonai rendőr és 8 civil állami biztonságis kíséretében flangált Rómában "természetvédelmi" okokból. Továbbá ő a világ egyik leghazugabb politikusa, mivel most azokkal tárgyal közös kormány alakításáról, akiket korábban üvöltve szidott, hogy ők a Olaszország legnagyobb veszélye. De mit is várhat az ember, egy olyan politikai csapattól, amelyet egy komikus alapított. Ők az olasz showder klub a politkai palettán, csak ami a színpadon még akár szórakoztató is lehet, az nagyon kellemetlen és veszélyes a közéletben.
Phötön
2018. április 24. 23:20
Nagyon ellenszenves, szinte undorító ez a pofa.
Csigorin
2018. április 24. 21:55
Ez a jellegzetes pofa... Mintha egyenesen egy naci plakatrol lepett volna le
GV0917
2018. április 24. 20:18
Kemény dió lesz a bevándorlási kérdés. A végső harcokban tettlegesen nem- hanem politikai síkon mindenféle fenyegetés, vagy ellentétes csalogatás , igérgetés hangzik el a germán Brünhilda és a gall Narcissos részéről. "Vigyük a digót távolabb Orbántól, mert még belobban a tűz!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!