Német belügyminiszter: Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz

2018. március 16. 11:41

Horst Seehofer német belügyminiszter egy lapinterjúban kijelentette, hogy „az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz”, ezzel ellentmondva Angela Merkel német kancellár korábbi kijelentésével, miszerint az iszlám már Németország részévé vált.

2018. március 16. 11:41

Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter egy pénteki lapinterjúban. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Németországot a kereszténység formálta, így az ország kultúrájához tartozik a szabad vasárnap és az egyházi ünnepnapok és rituálék sora, mint a húsvét, a pünkösd és a karácsony.

Az iszlám viszont nem része Németországnak, „de a nálunk élő muzulmánok magától értetődően Németországhoz tartoznak”. Ez azonban „természetesen nem jelenti azt, hogy rosszul értelmezett figyelmességből fel kellene adnunk az országunkra jellemző hagyományokat és szokásokat” – mondta Horst Seehofer.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke 2015 januárjában az akkori török kormányfővel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált. Hozzátette, hogy Németországban „szívesen látnak” mindenkit, aki elfogadja a törvényeket és nyelvtudást szerez, és a kormány mindent megtesz a bevándorlók beilleszkedésének sikeréért, vallástól és a származástól függetlenül. „Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él” – mondta Angela Merkel.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet.

(MTI)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pannon kapitány
2018. március 16. 18:22
Tetteket, Herr Seehofer!
Lion
2018. március 16. 17:48
Kissé késő az ébredés de legalább részben megtörtént.
robag
2018. március 16. 17:14
Helyes. Ideje ezt határozottan képviselni is.
Szerintem
2018. március 16. 16:13
Seehofer időnként mond ilyeneket. Mondott már régebben is, de bármi gyakorlati következmények nélkül. Csak mint egy levezető szelep, hogy az emberek azt higgyék mintha, aztán de semmi változás nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!